donderdag 26 december 2013

Kerstdiner deel 1 uienconfijt

Gisterenavond gaan koken bij mijn schoonouders. Vriendje heeft mee het menu bepaald. Ze zijn er niet erg dol op vis en nog minder op vegetarisch dus was zowel het hoofdgerecht als voorgerecht met vis.

Het voorgerecht was paté met 2 soorten uienconfijt. Alleen zijn we vergeten daar een foto van te trekken.

Het voordeel van uienconfijt is ook dat je het zelfs een dag van tevoren kan klaarmaken en je het gewoon koud serveert. Voor het voorgerecht moesten we dus enkel de borden mooi klaarzetten. Het plan was om er vers speltbrood bij te serveren maar mijn schoonmoeder had speciale broodjes gekocht omdat ze wist dat wij gingen bakken en ze dat teveel moeite vond. (ik vind dat weinig moeite maar ja wat doe je eraan).

Voor 4 personen rode uienconfijt
  • 200gr rode ui
  • 1dl rode port
  • 50gr honing
  • beetje boter of olie
  1. Pelde ui en snij in fijne halve ringen
  2. Stoof in de boter of olie (in een steelpannetje)
  3. giet er dan de port en honing bij
  4. laat ongeveer 30min op een middelgroot vuur sudderen (tot het dikker en stroperig wordt)
  5. Laat afkoelen en serveer bij paté, gebraad, gewoon brood, vleesvervangers,.... 
Voor 4 personen witte uienconfijt
    zelfde als de rode maar gebruik witte uien en witte port.

    Heel feestelijk als je ze samen klaarmaakt en veel beter dan confijt uit een potje. Normaal is portwijn ook suikervrij. Bij de aankoop van paté moet je wel goed opletten want daar kan veel rotzooi inzitten. Dat is een project voor een andere keer, zelf paté maken.  

    Morgen komt hier het hoofdgerecht dat we geserveerd hebben.

    Wat hebben jullie genaakt met Kerst?

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten

    Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...