Spelt heeft allerlei voordelen tegenover tarwe:
- minder meststoffen of bestrijdingsmiddelen nodig
- bevat veel meer goede voedingsstoffen
- bevordert de spijsvertering
- Spelt maakt gelukkig (door de aminozuren die erin zitten)
- ....
Spelt is dus een ideale graansoort voor pizza. Ook omdat vriendje mijn volkorentarwe pizza's niet zo geweldig vond. Nu eten we dus pizza's met witte bloem. Ik maak altijd 1 grote portie deeg waarvan ik de helft invries voor een volgende keer.
Voor 2 grote pizzabodems (4 personen)
- 500gr witte spelt + beetje extra
- 2 lepels olijfolie + beetje extra
- 200 a 250ml warm water
- 1 zakje gedroogde gist
- zout
- Meng alle ingredienten (start met 200ml water)
- kneed tot je een soepel deeg hebt. Als het iets te droog is een klein beetje water toevoegen
- Doe het deeg in een geoliede kom. Spel een keukenhanddoek met
natwarm water, wring uit en hang over de kom. Laat 45 min rijzen op een warme plaats - Kneed het deeg opnieuw. Verdeel in 2 gelijke delen
- Bestrooi je werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit naar een gewenste vorm.
- Beleg naar keuze.
Sinds wanneer is water droog :) ?
BeantwoordenVerwijderen'k Koop ook het meel in Duitsland, veul goedkoper,
groet
Goed opgemerkt, het moest warm water zijn. ;-)
BeantwoordenVerwijderenmag het ook gistblokje zijn, en hoeveel moet ik dan gebruiken?
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat een half blokje (21gr) dan voldoende is.
Verwijderenhoe lang bak je de pizza in de oven en op hoeveel graden?
BeantwoordenVerwijderenIk bak meestal op 200c voor ongeveer 10minuten. Ik heb hier ook nog een hele hoop pizzarecepten opmijn blog staan voor ideetjes.
Verwijderen