- dieren hebben veel voedsel nodig waardoor vlees en zuivel een grote ecologische voetafdruk hebben
- Het idee om moedermelk van een ander zoogdier te nuttigen is eigenlijk raar (stel je voor dat er ipv groeimelk ineens moedermelk te koop aangeboden werd. Dat zou iedereen vies vinden. Koemelk daarentegen vinden we normaal)
- de rotzooi die dieren binnenkrijgen komt zo voor een deel ook in jezelf terecht (sinds ik via de voedselteams bio zuivel en vlees kan kopen is dit punt minder belangrijk geworden voor mij)
Ik vervang al vrij veel. Ik zou natuurlijk ook helemaal veganistisch kunnen gaan eten maar dat vind ik dan een stap te ver. Ik kook regelmatig vegetarisch of zelfs veganistisch. Ik koop eigenlijk geen vervangproducten (behalve af en toe een bus plantaardige melk, wat altijd handig is om in huis te hebben als je vergeten bent iets in de week te zetten).
- Eieren: vervang ik in gebak meestal door 1 eetlepel lijnzaad gemengd met 3 eetlepels warm water. Voor de rest gebruik ik eieren voornamelijk om gebakken of gekookt te eten en dat doe ik soms ook.
- Melk vervang ik meest door zelfgemaakt rijstmelk of zelfgemaakte notenmelk of soms ook kokosmelk. Heel zelden gebruik ik nog eens koemelk.
- Kaas probeer ik gewoon te minderen. Een boterham met kaas is sowiso nooit mijn favo lunch geweest. Speciale kazen eet ik wel graag maar koop ik gewoon minder dan vroeger
- Yoghurt en plattekaas (kwark): gebruikte ik al minder dan vroeger maar ik miste het soms
DUS: ik besloot te experimenteren. Mijn eerste idee was notenmelk maken maar dan met veel minder water. Alleen zijn noten best duur en misschien te hard van smaak. Dus besloot ik met een goedkoop ingrediënt te experimenteren en dat was al direct gelukt.
Voor ongeveer 400ml nepyoghurt
- een koffiekop havermout (geen senseo kop. In mijn kopje kan 190ml)
- 1/4 koffiekop water (plus water om te weken)
- 3 grote dadels
- Een paar druppels stevia.
- Doe de havermout in een potje en overgiet ruim met water
- Laat een nacht weken.
- Ontpit de dadels en voeg 's morgens toe aan de havermout.
- Laat nog 10 minuten staan.
- Giet de havermout en dadels door een zeef en laat uitlekken.
- Doe in de blender en voeg1/4 kopje water toe.
- Blenden maar.
- Voeg eventueel wat stevia toe.
Dezelfde structuur? Hmm moet ik eens proberen, is het enige dat ik echt dagelijks mis :) bedankt voor je experiment!
BeantwoordenVerwijderenGeen probleem,ik experimenteer graag. En ik hoop dat je de nepyoghurt even goed gelukt vind als ik.
BeantwoordenVerwijderenNou, dat ga ik zeker eens probereb. Zou je ook gedroogde dadels kunnen gebruiken??
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenGedroogde dadels zal ook wel lukken denk ik. Lijkt me logisch dat het lukt.
BeantwoordenVerwijderenAh ik heb ein-de-lijk dadels in huis, zeker na je marsepeinijsrecept! (Nu nog amandelen)
BeantwoordenVerwijderenZeg het klinkt misschien heel blond maar je zeeft het mengsel en dan mix je het? Hetgeen in de zeef achter blijft dan?
Ja,hetgeen in de zeef achterblijft mixen.Het zeven is omdat het anders tenaat is en meer melkstructuur dan yoghurtstructuur krijgt en dat is niet de bedoeling.
Verwijderen