dinsdag 18 maart 2014

Zuivel vervangen en yoghurtvervanger maken

Ik probeer het gebruik van zuivel af te bouwen. De belangrijkte reden daarvoor zij:

  • dieren hebben veel voedsel nodig waardoor vlees en zuivel een grote ecologische voetafdruk hebben
  • Het idee om moedermelk van een ander zoogdier te nuttigen is eigenlijk raar (stel je voor dat er ipv groeimelk ineens moedermelk te koop aangeboden werd. Dat zou iedereen vies vinden. Koemelk daarentegen vinden we normaal)
  • de rotzooi die dieren binnenkrijgen komt zo voor een deel ook in jezelf terecht (sinds ik via de voedselteams bio zuivel en vlees kan kopen is dit punt minder belangrijk geworden voor mij)



Ik vervang al vrij veel. Ik zou natuurlijk ook helemaal veganistisch kunnen gaan eten maar dat vind ik dan een stap te ver. Ik kook regelmatig vegetarisch of zelfs veganistisch. Ik koop eigenlijk geen vervangproducten (behalve af en toe een bus plantaardige melk, wat altijd handig is om in huis te hebben als je vergeten bent iets in de week te zetten).

  • Eieren: vervang ik in gebak meestal door 1 eetlepel lijnzaad gemengd met 3 eetlepels warm water. Voor de rest gebruik ik eieren voornamelijk om gebakken of gekookt te eten en dat doe ik soms ook.
  • Melk vervang ik meest door zelfgemaakt rijstmelk of zelfgemaakte notenmelk of soms ook kokosmelk. Heel zelden gebruik ik nog eens koemelk.
  • Kaas probeer ik gewoon te minderen. Een boterham met kaas is sowiso nooit mijn favo lunch geweest. Speciale kazen eet ik wel graag maar koop ik gewoon minder dan vroeger
  • Yoghurt en plattekaas (kwark): gebruikte ik al minder dan vroeger maar ik miste het soms
Zuivelvrije yoghurt is wel te koop van bijvoorbeeld Alpro maar het is vrij duur en er zit vaak rotzooi in. Als ik recepten zoek om zelf yoghurt te maken is het altijd met capsules of poeder probiotica waarvan ik me ook afvraag wat erin zit. Bovendien mis ik niet de smaak van yoghurt maar de textuur. Gewoon wat fruit mengen met yoghurt om een gezond tussendoortje te krijgen. Soms gebruik ik wel banaan voor het smeuïge maar banaan is ook niet het meest duurzame product door de kilometers die afgelegd moeten worden. 

DUS:  ik besloot te experimenteren. Mijn eerste idee was notenmelk maken maar dan met veel minder water. Alleen zijn noten best duur en misschien te hard van smaak. Dus besloot ik met een goedkoop ingrediënt te experimenteren en dat was al direct gelukt.

Voor ongeveer 400ml nepyoghurt
  • een koffiekop havermout (geen senseo kop. In mijn kopje kan 190ml)
  • 1/4 koffiekop water (plus water om te weken)
  • 3 grote dadels
  • Een paar druppels stevia.
  1. Doe de havermout in een potje en overgiet ruim met water
  2. Laat een nacht weken. 
  3. Ontpit de dadels en voeg 's morgens toe aan de havermout.
  4. Laat nog 10 minuten staan.
  5. Giet de havermout en dadels door een zeef en laat uitlekken. 
  6. Doe in de blender en voeg1/4 kopje water toe.
  7. Blenden maar.
  8. Voeg eventueel wat stevia toe.
RESULTAAT: een yoghurtvervanger die best goedkoop is. Het smaakt niet zoals yoghurt maar de structuur is wel hetzelfde. Niet echt om zo te eten maar wel lekker met wat fruit erdoor. Ook goed om in een recept yoghurt mee te vervangen. 

7 opmerkingen:

  1. Dezelfde structuur? Hmm moet ik eens proberen, is het enige dat ik echt dagelijks mis :) bedankt voor je experiment!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geen probleem,ik experimenteer graag. En ik hoop dat je de nepyoghurt even goed gelukt vind als ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nou, dat ga ik zeker eens probereb. Zou je ook gedroogde dadels kunnen gebruiken??

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gedroogde dadels zal ook wel lukken denk ik. Lijkt me logisch dat het lukt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ah ik heb ein-de-lijk dadels in huis, zeker na je marsepeinijsrecept! (Nu nog amandelen)
    Zeg het klinkt misschien heel blond maar je zeeft het mengsel en dan mix je het? Hetgeen in de zeef achter blijft dan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja,hetgeen in de zeef achterblijft mixen.Het zeven is omdat het anders tenaat is en meer melkstructuur dan yoghurtstructuur krijgt en dat is niet de bedoeling.

      Verwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...