En papillote (of vervlaamst naar in papillot) is eigenlijk eten stomen in het eigen nat. Die doe je door pakketjes te maken in bakpapier of zilverpapier en ze zo in de oven te zetten. Als je die pakketjes uit de oven haalt en opent komt er veel belachelijk warme stoom uit. pas dus op.
Voordeel van paillot is dat je weinig werk hebt (enkel wachten als het in de oven staat) en ook weinig afwas hebt. Zelf vind ik het ook altijd speciaal. Omdat je afzonderlijke pakketjes maakt is het ook handig als je gasten hebt, zeker omdat je enkel de oven moet controleren en dus niet heel de tijd in de keuken moet staan.
Voor 2 personen
- 2 zalmfilets (ongeveer 100 a 150gr per stuk)
- 1 venkel
- een halve tomaat
- een halve ui
- 2 borrelglaasjes witte wijn
- 80gr volkorenpasta
- 2 lepels olijfolie
- Verwarm de oven voor op 180C
- Neem de bakplaat uit de oven en leg er 2 grote stukken bakpapier op.
- Leg in het midden van elk bakpapier een stuk zalmfilet
- Snipper de ui en verdeel over de zalm
- Snij de tomaat in halve schijfjes en verdeel over de zalm
- Snij de venkel in dunne schijfjes en halveer deze schijfjes. Verdeel ook over de zalm (het goroenen 'kruid' kan je opzij leggen en gebruiken om te garneren
- Vouw de randen van het bakpapier al wat naar boven en giet in elk pakketje een borrelglaasje wijn en een lepel olijfolie.
- Vouw de pakketjes goed dicht (ik breng de hoeken naar boven en draai ze in elkaar
- Zet de bakplaat in het midden van de oven voor ongeveer 25 minuten
- Kook ondertussen de pasta en giet af
- Controleer in 1 pakketje of de vis gaar is.
- Leg de pakketjes op een bord en vouw voorzichtig open. Verdeel er de pasta over en garneer met venkelkruid en eventueel sesamzaadjes.
- Zet de pepermolen en zout op tafel en geniet van de zalm met een glas witte wijn (de fles is nu toch open)
- De witte wijn zou je ook kunnen vervangen door pastis (vb Ricard) of gewoon door water
- De olie kan je ook weglaten
- De pasta kan je ook vervangen door vb rijst, puree, knolselderpuree,...
- De tomaat kan je ook weglaten of meer gebruiken (wij hadden gewoon nog een restje tomaat liggen dat ik opgebruikt heb)
- Ik gebruikte diepvrieszalm die ongeveer half ontdooid was. Met verse vis of nog helemaal bevroren vis moet je de oventijd misschien aanpassen
- Kies MSC vis (voor meer info over goede vis kan je kijken op de website van WWF)
Hallo, ik volg jouw blog al een tijdje en heb je genomineerd voor een liebster award :) zie http://creastine.blogspot.be/
BeantwoordenVerwijderenGroeten