Dus maakte ik mij ondertussen nuttig door een lekkere zoete boterhamspread te maken. Rotzooivrij natuurlijk.
Voor een grote pot
- 1 grote jonagold appel
- 1 rode bieten (gekookt of geroosterd in de oven)
- sap van een halve citroen
- 2 lepels agavesiroop
- speculaaskruiden naar smaak.
- Was de appel.Verwijder het klokhuis en snij in grote stukken
- Schilde biet indien nodig en snij in grote stukken.
- Doe de biet en de appel in de hakmachine en hak heel fijn
- Voeg de andere ingrediënten toe en hak nog eens om zo te mengen.
- Klaar. Bewaar in de koelkast en vries eventueel een portie in.
Ik weet dat niet iedereen even overtuigd is van agave maar ik gebruik het met mate. Gebruik je liever geen agave dan kan je het vervangen door bijvoorbeeld honing of enkele druppels stevia.
Speculaaskruiden?! Ik kneed in het weekend deeg voor 3 broden; 2 bak ik 25 min. Ipv 35 min, afgekoeld gaan ze de diepvries in en dan zijn het als het ware afbakbroodjes! Ook leuk in kleinere broodjes voor bijvoorbeeld bij de soep als er onverwachts bezoek mee eet, vers, zelfgemaakt en nog warm :)
BeantwoordenVerwijderenDat van die afbakbroodjes is een geniaal idee. Bedankt voor de tip. Ik ben nogal gek op kaneel en zou het overal doordoen. Ik gebruik speculaaskruiden vaak om een beetje een zoet idee te geven aan eten. Klinkt misschien raar maar het was hierbij lekker. Uiteindelijk zijn rode biet en appel ook zoet.
VerwijderenJa heerlijk! En je proeft niet dat het in de diepvries heeft gezeten! Het kan inderdaad een associatie zijn ... Want ik beschouw rode biet helemaal niet als zoet! Ik maakte laatst appelbroodjes met kaneel en nootmuskaat, dat is toch een beetje speculoosachtig ... Ik ga het eens proberen, heb nog bietjes in huis, goed als ik hiernaar verwijs in een verslagje?
Verwijderengeen probleem, zolang je er maar even een linkje bijzet. Smakelijk ;-)
VerwijderenGetest en besproken!
Verwijderenhttp://vlierig.blogspot.com/2014/03/rode-bietenspread-van-ikke.html