We hebben er een leuk Limburgs dagje van gemaakt met een picknicktas achterin de auto (al was het iets te koud om te picknicken).
We hebben o.a. brouwerij den toeteler in Hoeselt bezocht.Nu is een brouwerijbezoek niets nieuw voor mij maar hier was ik nog niet geweest. In mijn post over bier had ik al vertelt dat er bij de meeste bieren een beetje suiker wordt toegevoegd bij het afvullen om de hergisting op fles op gang te brengen. Hier wisten ze me te vertellen dat het 8gr suiker op een liter bier is. Uit een liter kunnen 3 flesjes van 33cl dus dat is 2,67gr per flesje. Maar als bierliefhebbers hebben we toch 7 flesjes gekocht.
Stroop van Vrolingen
Iets anders wat we bezocht hebben was de Stroopstokerij van Vrolingen in Vrolingen (Wellen). Eigenlijk had ik er nooit bij stilgestaan hoe stroop gemaakt werd maar het is poepsimpel (ik vraag me af of mijn grootouders daarom over poepgelei spraken maar ik denk dat die naam eerder afgeleid is van de kleur). Je neemt 1000kg appelen en peren (in hun geheel) en die kook je. Dan pers je deze prut over naar een persmachine. Een laag fruitmoes wordt afgedekt met jutte en daar weer fruit over, weer jutte,... Uiteindelijk wordt dit geperst. De stukjes blijven tussen de jutte liggen en het sap komt er allemaal uit. Op deze manier houden ze 800liter sap over. Dat sap wordt gekookt om in te dikken en je hebt stroop.Geen suiker, geen bewaarmiddelen, geen E-nummers nodig. Men wist ons te vertellen dat veel diabetici er stroop komen kopen. In veel industriële stroop zit suiker bij omdat dit een grotere opbrengt geeft.
De Vrolings stroop wordt dus op authentieke wijze gemaakt zonder toevoegingen. Verder is het meeste fruit uit de streek (Haspengouw of het Hageland en af en toe Nederlands Limburg). Dus de afgelegde kilometers zijn ook minimaal.
Ze hebben er 3 soorten stroop:
- Appelstroop met 60% appelen en 40% peren
- Perenstroop met 90% peren en 10% appelen (appelen zijn nodig voor de structuur)
- En schenkstroop die gemaakt is van 100% conference peren. Deze is lopend omdat er geen appelen inzitten.
De smaak van de perenstroop is lekker zoet. De schenkstroop lijkt me ideaal voor op pannenkoeken.
Ik ben alvast fan van die artisanale product. Je kan ter plaatsen kopen maar ook in bepaalde andere winkels is het te vinden.
Je zou kunnen zeggen dat stroop wel uit geraffineerde fruitsuikers bestaat maar aangezien er 80% sap overblijft zit er echt wel veel in. En als diabetici het eten veronderstel ik dat het geen te hoge schommelingen veroorzaakt. Ook eet je stroop niet met de lepel op (ik toch niet) en ik wil met stroop gaan experimenteren als vervanging voor honing (niet vegan), agave (veel kilometers en ook verwarrende info) en ahornsiroop (veel kilometers).
Dus houd de blog in de gaten voor stroopreceptjes.
8 g op een liter? Hoeveel vergist hiervan heb je daar zicht op? ...
BeantwoordenVerwijderenMaar ... stroop is helemaal niet geschikt voor diabetici :s Hoewel de verkoper dat gerust wilt zeggen (net zoals verkopers van honing, agavesiroop, ...). Dat fructose een slechte invloed heeft op de bloedsuiker, insulinespiegel én triglyceriden in het bloed staat al langer vast. Vroéger wist men hier wel nog minder van en werd fructose toegepast als vervangsuiker waardoor mensen nog steeds die associatie maken maar het is intussen wel achterhaald. Ook in Borgloon (bij de stoomstroopfabriek) mijden onze diabeten het zoveel mogelijk (tenzij ze het echt nog eens willen, palliatief, ...) Tot daar mijn gefrustreerd diëtistengezaag :) Inderdaad een streekproduct, E-nummervrij, bevat nog enkele mineralen (wat van witte suiker niet gezegd kan worden) en gecombineerd met een vezelrijke voeding wordt de opname ook aanzienlijk vertraagd. Zeker een leuk product om met aan de slag te gaan! :)
Hoe langer je het bier laat rijpen hoe meer er vergist. Hoeveel er exact vergist weet ik niet. Normaal zetten ze afgevulde flesjes (met dus een beetje suiker in) nog 2 weken in een warme kamer om het hergisten te starten. Bij gewone pils is er geen hergisting op fles en wordt er dus ook geen suiker toegevoegd.
BeantwoordenVerwijderenDe man van Vrolingen was meer een ambachtsman die heel fier is op zijn product dan een verkoper. Ik snap je verhaal wel maar voor mij mag stroop wel, in beperkte mate natuurlijk.
Maar dat varieert dan ook, bedankt! Weer iets bijgeleerd :)
BeantwoordenVerwijderenAlleen voor diabeten is het niet zo ideaal, maar daarbuiten hoort ge mij niet tegensputteren :) Verken! Ontmoet! Proef! Geniet!
Mooi verhaal :) Ivo is buiten een vakman ook een aardige man die je het gunt! De stroop is tegenwoordig ook te verkrijgen via www.belgie-winkel.com!
BeantwoordenVerwijderen