zaterdag 23 mei 2015

Oosterse andijvie

Andijvie is zo Oerhollands dat we dat in Vlaanderen heel weinig eten (althans, ik ken toch weinig mensen die dat al eens klaarmaken). Nochtans is het een heerlijke groente waar je heel veel variatie mee hebt. Hier heb ik andijvie met zilvervliesrijst, pindasaus en gebakken seitan.

Voor 4 porties
Oosterse andijvie
  • 2 lente-uitjes
  • 2 teentjes look
  • 2 sjalotjes
  • rijstolie
  • 1 rood pepertje
  • 1 andijvie
  • peper en zout
  1. Snipper de sjalotjes en knoflook
  2. Snij de lente-ui in ringen en het pepertje in halve ringen (zaadjes verwijderen naar smaak)
  3. Was de andijvie en snij in reepjes
  4. Verhit rijstolie in een grote pan en fruit de lente-ui, sjalot, look en het pepertje. Laat nog een vijftal minuutjes op een klein vuur stoven.
  5. Voeg dan de andijvie toe en kruid met wat peper en zout. Laat onder regelmatig roeren slinken.Laat op een zacht vuurtje stoven tot ook de harde stukjes zacht zijn
Pindasaus (hoeveelheden schatten wij bij deze saus eigenlijk)
  • 3 grote lepels pindakaas
  • een klein beetje olie (kokos, rijst, olijf,...)
  • sambal naar smaak, een  lepel mag wel
  • 30gr santen
  1. Doe alles samen in een sauspannetje
  2. Roer regelmatig tot de santen helemaal gesmolten is
  3. Proef en voeg eventueel extra sambal toe
Serveer met:
  • 130gr zilvervliesrijst, gewoon koken zoals op de verpakking
  • 400gr seitan, in schijfjes gesneden en langs beide kanten gebakken in olijfolie, kruiden met peper en zout
 OPMERKINGEN:
  • De sjalot enlente-ui kan je indien nodig ook vervangen door gewone ui
  • je kan er natuurlijk ook iets anders bijeten dan rijst en seitan. Waarom geen gekookte bonen mengen onder de andijvie?
  • vriendje is niet zo dol op seitan en at er biefstuk bij, ik opteerde toch voor een veganistische maaltijd.
  • Let bij het kopen van sambal goed op de e-nummers!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...