dinsdag 29 maart 2016

Linzenbrood

Hoewel ik deze week met de vegan challenge begin voel ik niet de nood om me ineens te laten gaan in dierlijke producten (hoewel de notencake op het werk vorige week wel lekker was). En dus weeral een veganistisch recept. Gewoon omdat het lekker is en goed voelt.
Dit linzenbrood lijkt een beetje op gehakt brood. Je kan het dan als vervanging eten of je kan ook de sneetjes nog eens krokant bakken in de pan en zo als vleesvervanger eten. Daarnaast is het ook een lekkere hartige snack of als aanvulling bij een slaatje.
Wel een tip: noem het geen gehaktbrood! 

Voor 1 linzenbrood (vorm van 24x10cm)


  • 1 ui 
  • 2 teentjes knoflook 
  • 1 lepel Provençaalse kruiden 
  • 1 lepel paprikapoeder 
  • Gedroogde peper 
  • 200gr groene linzen 
  • 40gr zonnebloempitten 
  • 1 lepeltje kappertjes 
  • 50gr zongedroogde tomaatjes 
  • Olijfolie 
  • 1 koffielepel gerookt paprikapoeder (optioneel)
  1. Kook de linzen gaar zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en vang het kookwater op
  2. Snipper de ui en de knoflook. 
  3. Verhit een pan zonder olie en rooster de zonnebloempitjes. Haal uit de pan
  4. Verhit olie in de pan en fruit de ui en de look. Voeg kruiden, kappertjes, zongedroogde tomaatjes, en linzen toe. Bak een minuutje of 2 mee.
  5. Doe alles in de hakmolen en draai tot een massa met nog enkele stukjes in (bij een kleine hakmolen zal je dit in meer stukken moeten doen)
  6. Roer er beetje bij beetje wat kookvocht van de linzen toe tot je een vochtig maar stevig deeg hebt. 
  7. Doe het deeg in een bakvorm (ingesmeerd met olie). Smeer een beetje olie over het brood en zet ongeveer 40 minuten in een oven op 180C. Net als bij een cake moet je er in prikken om te kijken of het gaar is

Opmerkingen

  • De hoeveelheid water is moeilijk te zeggen. Ik gebruikte al het kookvocht maar heb geen idee hoeveel dat was 
  • De oven voorverwarmen moet hier niet.
  • In de koelkast kan je het linzenbrood een paar dagen bewaren
 

1 opmerking:

  1. Beste, kan ik in plaats van in een hakmolen ook met een mixer werken? Vriendelijke groet, chantal

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...