Banoffee pie leerde ik kennen in Ierland en ik heb het sindsdien nog vaak gemaakt. De bodem bestaat uit een soort koekjeskruimel, daarover een dikke laag toffee (karamel gemaakt van gecondenseerde melk), dan een laagje banaan afgewerkt met slagroom en cacao. Buiten de banaan dus niet echt gezond.
Maar nu heb ik een suikervrije, vegan versie van deze taart gemaakten ik moet zeggen: Ik ben geweldig ;-)
Voor ongeveer 6 stukken (ovenschaal van 27*18)
Voor de bodem
- 50gr hazelnoten
- 30gr dadels (ontpit gewogen)
- 30gr havermout
- 2 appels
- 30gr gedroogde abrikozen
- 80ml troebel appelsap
- 100gr cashews
- 20gr zonnebloempitten
- 3 lepels troebel appelsap
- 1 lepel vanille extract
- 1 lepel agave
- 1,5 bananen
- cacaopoeder of cacao nibs of geraspte heel pure chocolade
- Doe de ingrediënten voor de bodem in 1 kom met water en laat 4 uur weken
- Doe de cashewnoten en zonnebloempitten in een kom met water en laat ook weken
- Verwarm de oven voor op 120C
- Giet alles voor de bodemlaag door een vergiet en laat uitlekken. Duw er met een lepel op om er nog wat vocht uit te halen.
- Doe alles in de hakmachine en hak tot een deeg
- Bekleed de bodem van een ovenschaal met het deeg en zet 10 minuutje in de oven
- Haal uit de oven en zet de oven maar af
- Was de appels, verwijder het klokhuis en snij in stukken
- Snij de abrikozen in 4
- Doe de appelstukjes met de abrikozen en het appelsap in een pot
- Zet er een deksel op en zet op een klein vuurtje voor ongeveer 25 minuten tot het heel zacht is
- Haal het deksel er af en laat nog 5 minuutjes staan
- Haal van het vuur, laat even afkoelen
- Doe in de hakmachine en hak tot een hemelse karamel
- Smeer dit over de koeklaag en zet de schaal in de koelkast
- Was de hakmachine opnieuw af
- Doe de cashews, zonnebloempitten, vanille extract, appelsap en agave in de hakmachine en hak tot je romige massa krijgt. Indien het te droog is voeg je 1 a 2 lepels water toe
- Zet deze room een half uurtje in de koelkast
- Haal de schaal en de room uit de koelkast
- Snij de banaan in schijfjes en leg over de karamellaag
- Bekleed met de room
- Zet terug in de koelkast
- Bestrooi voor het serveren met cacao,cacao nibs of geraspte heel pure chocolade
- Smullen maar
- Vooral de karamellaag is echt superlekker (net als bij 'gewone' banoffee). Ik zou zo de pot kunnen leegeten denk ik. Als je geen appelsap hebt kan je waarschijnlijk ook wel water gebruiken. Het vocht is vooral dat het fruit niet aanbakt
- Het vanille extract dat ik gebruik in de roomlaag bevat alcohol. Omdat dit niet verwarmt wordt blijft de alcohol in de taart zitten natuurlijk. Voor mij is dat geen probleem
- De agave in de roomlaag kan je eventueel ook weglaten of vervangen door iets zoet naar keuze
- Het lijkt veel werk maar het valt op zich nog wel mee. Plus het is echt wel lekker.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.