De 'yoghurt'-dillesaus heb ik gemaakt op basis van mijn recept voor veganistische muntsaus. Dille is een kruid dat lekker combineert met zowel rode biet als venkel.
Voor 2 porties
Voor 6 kleine bietenburgers
- 50gr gerst
- 100gr rauwe rode biet
- 80gr courgette
- 35 gr walnoten + zonnebloempitten
- 1 lepel appelazijn
- 1 lepel olijfolie + extra om te bakken
- 1 lepel arrowroot
- 1 lijnzaadei (= 1 lepel lijnzaad gemengd met 3 lepels water)
- 1 lepel gistvlokken (optioneel)
- 1 theelepeltje gerookt paprikapoeder (optioneel)
- Kook de gerst zoals aangegeven op de verpakking.Giet af.
- Rasp de biet en courgette (of hak met een hakmolen)
- Hak de noten en zonnenbloempitten
- Meng het lijnzaad met het water.
- Meng alle ingrediënten goed in een kom.
- Zet minstens 2 uur in de koelkast
- Maak burgers van dit 'deeg'
- Verhit olie in een pan en baak de burgers op een zacht vuurtje 5 minuten aan elke kant.Voorzichtig omdraaien.
Voor de dille-yoghurtsaus
- 100ml notenmelk
- 1 lepel appelazijn
- 4 theelepels chiazaad
- 1 lepel gedroogde dille
- peper en zout
- 1 theelepel gistvlokken
- Meng alles in een kom of maatbeker
- Laat 10 minuten trekken. Proef en kruid af.
- Als het niet veganistisch moet zijn kan je het lijnzaadei waarschijnlijk wel vervangen door een gewoon ei en met dikke yoghurt, dille, peper en zout een lekkere saus maken.
- Ik hakte mijn groenten fijn in een kleine hakmolen i.p.v. te raspen (dankuwel Sarah)
- De burgers kan je maken door balletjes te rollen en die plat te drukken maar handiger is om een serveerring met stamper te gebruiken (wederom dankuwel Sarah die: "Ik ga op wereldreis en neem niet mee..." aan het spelen is ;-) Als je ze met de hand rolt zijn ze minder stevig en is he tmoeilijker om ze om te draaien in de pan
- Maak je burgers niet te groot. Dat is anders weer een extra uitdaging bij het bakken.
- Rode handen? Eens lekker ouderwets alles afwassen en het komt in orde.
- De venkel en courgette zijn gewoon wat gestoofd in olie maar het "Lekker ecologisch" kookboek van VELT is echt een aanrader!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.