Wanneer het gaat over het afvalvermindering wordt er veel geschreven over de 3, 4, 5 of zelfs 6'Ren waarbij het verschil misschien niet al te duidelijk is. Maar het gaat over meer dan enkel afvalvermindering.
Maar voor de theorie, een streepje muziek om al in de stemming te kopen.
Jack Johnson heeft het hier, in niet echt zijn beste nummer, over reduce - reuse en recycle. Maar er zijn er meer. Ik zet ze hier even in logische volgorde: dat wil zeggen dat je begint bijnummer 1 om zo steeds minder afval te hebben.
1. Refuse (weigeren)
Refuse is eigenlijk geen dingen kopen of aannemen die je niet nodig hebt. Een heel bekende is natuurlijk plastic tasje maar dit gaat over veel meer. Spullen die je van iemand krijgt, gratis staaltjes die je niet gebruikt, onnodige verpakking vermijden, een nee/nee-sticker op de brievenbus, zelf spullen maken;...
Refuse is ook je kracht als klant aanspreken: probeer steeds de groenste optie te kiezen. Koop biologische voeding, ga voor milieuvriendelijkere producten, laat individuele verpakkingen (kleine flesje drinken, apart verpakte tussendoortjes, kleine tubes zeep,...) liggen, koop geen genetisch gemanipuleerde voeding,.....
Klant is koning: als veel mensen voor ecologische oplossingen kiezen kunnen we zo de marktwerking aanpassen en grotere bedrijven iets groener laten denken, gewoon door geen rotzooi te consumeren.
2. Reduce (verminder)
Ook reduce heeft meedere invullingen maar de basis is minder gebruiken. Probeer de verwarming is een graad lager te zetten; vervang niets wat niet kapot is; zeg abonnementen op tijdschriften de je toch niet leest op; koop en bereid gericht voedsel zodat je geen overschotjes moet weggooien, wees minder kwistig met zeep of afwasmiddel (we gebruiken vaak veel meer dan nodig is voor een goed resultaat); print wat je echt op papier moet hebben recto-verso of pas je marges en lettergrootte aan; leen spullen die je zelden gebruikt in plaats van ze te kopen; doe de lampen uit; print niets wat niet nodig is;...
3.Reuse (hergebruik)
De bekendste voorbeelden hiervan zijn herbruikbare boodschappentassen en drinkbussen. Door hergebruik vermijd je afval. Andere voorbeelden: hergebruik enveloppen (om dingen in te bewaren, als kladpapier, voor administratie,...); koop tweedehands of ruil met andere; hergebruik glazen potjes van bijvoorbeeld pindakaas; hergebruik inpakpapier; investeer in oplaadbare batterijen (hoewel geen batterijen nog beter is); vermijd wegwerp poetsdoeken; gebruik de achterkant van brieven als kladpapier (oude poster of restjes behangpapier zijn leuk voor kinderen om te tekenen); geef de tijdschriften die je echt wil lezen door aan iemand anders; gebruik een katoenen zakdoek; gebruik oude knopen om een jas op te vrolijken; bezoek een repaircafé om iets dat stuk is te laten maken; ...
4. Repurpose (herbestem)
Een iets recentere R misschien. Repurpose wil zeggen iets een nieuwe bestemming geven. Pintrest staat er vol van (vaak met dingen waar je uiteindelijk nog niets aan hebt en toch weer andere energiebronnen of materiaal voor gebruikt). Maak een enveloppe van een tijdschriftpagina, gebruik een leeg blik als pennenhouder; maak een tas uit een T-shirt; ... Upcycling dus. Maar ook koffiedrek in je kruidentuin strooien als compost en vooral om katten weg te houden.
5.Recycle (recycleer - sorteer)
Ook als je goed oplet zal je toch nog afval hebben. Dit moet je dan weer sorteren. Elektronische apparaten kunnen apart binnengebracht worden op het containerpark; proper glas mag in de glasbak (doppen niet); vervallen medicijnen mogen naar de apotheek; papier en karton hoort samen; in sommige gemeenten kan je ook plastic apart inzamelen (moet je vaak zelf naar het containerpark brengen); ... you know the drill!
6. Rot (composteer)
Composteer je eigen keuken-, groen-, en tuinafval door middel van en compostvat, een ouderwetse mesthoop of een wormenbak.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.