vrijdag 20 februari 2015

Basis veganistische witte saus

Een lekkere dikke witte saus zonder room of andere dierlijke producten, dat is vaak een moeilijke opdracht. Je kan natuurlijk sojaroom of andere roomvervangers gebruiken maar ik ben er niet echt een fan van. De alpro sojaroom vind je in een standaardsupermarkt maar heeft nu niet echt ingrediënten die ik als rotzooivrij zou klasseren. Andere zuivelvrije room is al moeilijker te vinden of duurder in aanschaf. Nochtans is dat niet echt nodig.
Dus hier een basisrecept voor zuivelvrije, goedkope, witte saus.

Voor ongeveer 250ml basissaus.
  • 30gr olie naar keuze (een beetje afhankelijk van wat voor saus je wil)
  • 30gr speltmeel (of speltbloem, tarwebloem,....)
  • 250gr bouillon (niet van een blokje natuurlijk.Kan ook bijvoorbeeld kookvocht met kruiden van pasta zijn)
  • kruiden naar smaak
  • eventuele extra's (gesnipperde ui, mosterd, peperbolletjes, edelgistvlokken voor een kaassaus,....)
  1. Verhit de olie in een sauspannetje tot ze goed heet is
  2. Roer er het meel door en blijf roeren tot je een soort droog deeg krijgt, een roux (opgelet,zorg dat het niet aanbrand)
  3. Voeg de bouillon en eventuele extra's toe en breng onder regelmatig roeren aan de kook. 
  4. Laat minstens 2 minuten onder regelmatig roeren inkoken. Kruid eventueel nog af.


2 opmerkingen:

  1. Ik heb er net een gemaakt obv bloemkool en witte bonen, was ook smeuïg :) waar vind jij gistvlokken? Dat wil ik ook nog eens proberen

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...