vrijdag 3 april 2015

Lamskotelet met appelalioli en koolpannetje

De naam van het recept is een hele mond vol. Het is ook een beetje werk maar het is echt de moeite waard. Dit maakte ik gisteren en vandaag at ik als lunch de overschot zonder vlees en eigenlijk was deze veganistische optie ook superlekker. Het lamsvlees hoeft er dus niet bij maar geeft wel extra smaak (en als we te weinig vlees eten begint er hier in huis iemand te zeuren)

Voor 3 porties (2 met vlees, 1 zonder)
Voor de aolioli (vegan)
  • 1 appel
  • 1 teentje knoflook
  • 1 lepel olijfolie
  • 1 lepel appelazijn
  • zout
  1. Verwijder het klokhuis van de appel en snij in grove stukken.
  2. Kook de appel gaar in pot met een bodempje water. En giet af
  3. Pel de knolfook en snij in 4.
  4. Doe alle ingrediënten in de hakmolenen hak tot een romige massa. Zet opzij om af te koelen
Voor het koolpannetje (vegan)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/4de rode kool
  • 1/4de witte kool
  • olijfolie
  • 100gr gekookte witte bonen 
  • 90gr rijst (hier rode camargue rijst)
  • peper en zout
  • een handje rozijnen
  1. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking
  2. Snipper de ui en de knoflook en snij de kool in fijne reepjes
  3. Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg de kool toe en kruid met peper en zout. Laat onder deksel 10 minuutjes stoven op een zacht vuurtje
  4. Voeg dan de rozijnen en de bonen toe en laat nog 5 tot 10 minuten stoven. Roer er de rijst door.
Voor de lamskoteletten
  • 2 lamskoteletten
  • olijfolie
  • peper.
  1.  Verhit olie in een pan. Leg de koteletten erin en kruid met wat peper. Bak 5 minuten aan elke kant (afhankelijk van de dikte van het vlees natuurlijk). Lamsvlees mag zeker nog wat rosé zijn.
 Serveer het koolpannetje met een lamskotelet die besmeerd is met de alioli. Zet de alioli bij op tafel.

OPMERKINGEN
  • Het kookvocht van de appel en de bonen kan je gebruiken voor de rijst.
  • Je kan ook 1 soort kool gebruiken maar ik had 2 soorten in huis en vond het mengen dan wel leuker
  • De rozijnen kan je natuurlijk ook weglaten.
  • Ik had een zoete appel. Als je eerder een zure appel gebruikt is een lepel azijn misschien wat teveel.
Eerlijk is eerlijk: dit recept is losjes gebasseerd op iets wat ik vond in het boek: Granen, peulvruchten & zaden van Molly Brown. Zeker een aanrader, ik heb het nu al voor de tweede maal uitgeleend in de bibliotheek;-)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...