zaterdag 21 mei 2016

Brownie met walnoten

Vandaag is het mijn verjaardag en daar hoort iets lekkers bij, rotzooivrij natuurlijk.  Brownie doet het altijd goed en ik had nog wat gekookte bonen staan nadat ik iets te enthousiast bonen had geweekt om chili sin carne te maken. Tijd voor bonenbrownie dus!

Ik had al een lekkere bonenbrownie recept maar ik had geen banaan en blijkbaar zat er nog maar een koffielepeltje cacao meer in de doos. Tijd voor variatie dus. En misschien was deze nog wel lekkerder...


Voor een cakevorm van 24x10cm en 4 muffinvormpjes


  • 250gr gekookte bonen
  • 60gr havermout
  • 60gr speltmeel
  • Koffielepeltje bakpoeder
  • Snufje zout
  • 1 appel
  • 1 lepel lijnzaad
  • 50gr dadels zonder pit
  • 30gr kokosolie
  • 50gr pure chocolade
  • Handje walnoten
  1. Week de dadels minstens een half uurtje in water. Giet af en laat goed uitlekken
  2. Meng het lijnzaad met 3 lepels water en zet opzij
  3. Snij de appel in 4, verwijder het klokhuis en snijd elk stuk nog eens in 4. Doe de appelstukjes in een kleine pot met water en breng aan de kook. Laat een paar minuutjes koken en giet af. Laat goed uitlekken
  4. Doe de kokosolie en de chocolade in een pannetje en laat op een zacht vuurtje smelten
  5. breek de walnoten in stukjes
  6. Meng de bonen met het meel, de havermout en het bakpoeder.
  7. Meng de bonen met de havermout, het speltmeel, en het bakpoeder. Doe er de dadels, het lijnzaad, de appels en de gesmolten chocolade bij. Mix dit met de staafmixer tot er geen stukjes meer inzitten en je een mooi deeg hebt. Roer de noten er met een lepel door.
  8. Doe het deeg in een siliconen bakvorm (of een ingevette vorm) en zet in de oven op 180C voor ongeveer 40 minuten (controleer of de onderkant droog is). Haal uit de vorm en laat afkoelen.
  9. Bewaar in een luchtdichte doos.
OPMERKINGEN
  • Misschien kan je in plaats van 1 appel ook gewoon appelmoes gebruiken
  • Je kan suikervrije chocolade gebruiken (bijvoorbeeld vivani 99%) of chocolade met minstens 85% cacaogehalte. Dat laatste is niet suikervrij maar wel suikerarm en iets goedkoper.
  • In plaats van walnoten kan je ook andere noten toevoegen.
  • Ik had hier een mengeling van kidneybonen en zwarte bonen maar enkel zwarte bonen kan natuurlijk ook. 
  • Als je kleine muffinvormpjes gebruikt (zoals ik met de overschot van het deeg) zijn die natuurlijk sneller klaar. 
  • Eventueel kan je het weekwater van de dadels hergebruiken voor het koken van de appel.
  • Deze brownie is zoet door de dadels en de appel. Heb je toch liever wat zoeter? Voeg dan wat ahornsiroop toe of stevia
  • De oven voorverwarmen is hier niet nodig.


2 opmerkingen:

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...