donderdag 9 november 2017

Twee wereldse spreads

Zaterdag had ik jullie al gewaarschuwd dat er een resem broodbeleg receptjes zaten aan te komen en hier zijn er dan al twee. Cambodjaanse bruiloftspread at ik voor het eerst bij Zus en Zo in Bocholt en vond het toen lekker maar moeilijk om de verschillende ingrediënten te achterhalen.





De lichtinval voor deze foto was niet goed. Er was bezoek en ik wou snel een foto nemen. Ik zag dat het licht niet goed was maar was van plan er na de maaltijd nog eentje te trekken. Alleen was er niets meer over. Zelfs de potten waaruit ik dit geschept had bleven leeg (en dat terwijl mijn vriend speciaal allerlei charcuterie en kaas gekocht had voor het niet vegan bezoek).


Het recept voor de Cambodjaanse bruiloftspread heb ik gebasseerd op een recept van de River Cottage uit het boek Veg! Een heel leuk boek trouwens dat ze in mijn twee bibliotheken hebben dus misschien ook in de jouwe. De Mexicaanse bonenspread ontstond gewoon door een restje gekookte kidneybonen en zin in iets pittig.



Cambodjaanse bruiloftsdip
  • 250gr champignons
  • 1 half pepertje 
  • 1 teentje knoflook 
  • 250ml kokosmelk 
  • 1 lepel citroensap 
  • 1 lepel olie 
  • 1 lepel pindakaas 
  • 1 lepel sojasaus 
  • 1 koffielepel currypoeder
  1. Hak de champignons fijn. Snijd het pepertje en de knoflook fijn.
  2. Verhit de olie in een pan en roerbak de champignons tot alle vloeistof die eruit komt verdampt is.
  3. Voeg het pepertje en de knoflook toe en laat een minuutje meebakken.
  4. Doe er het currypoeder en de pindakaas bij en laat opnieuw eventjes meebakken.
  5. Doe de kokosmelk erbij en laat het koken tot het ingedikt is.
  6. Voeg citroensap en sojasaus toe naar smaak.
  7. Haal van het vuur en laat afkoelen
  8. Garneer eventueel met verse of gedroogde koriander

 OPMERKINGEN

  • Geen vers pepertje? Gebruik dan pilipilipoeder of chilivlokken
  • Dit werkt trouwens ook helgoed met gedroogd eekhoorntjesbrood dat je eerst laat wellen en dan afgiet. Dan heb je wel 250gr gewelde champignons nodig en natuurlijk geen gedroogd gewicht.

Mexicaanse spread
  • 200gr gekookte kidneybonen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 lepels limoensap
  • 1 lepel olijfolie
  • 1 pepertje (of tabasco of chilivlokken of pilipili,...)
  • 1 handje verse koriander + wat extra
  1. Snipper de knoflook en de ui. En snij het pepertje fijn.
  2. Doe alle ingrediënten in een kom en pureer met een vork of pureestamper. er mogen best nog wat stukken inzitten (liever niet? Mix het dan fijn met een staafmixer) 
  3. Garneer met wat extra korianderblaadjes



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...