Dus onder het motto: "wat ik zelf maak, maak ik beter." bak ik zelf brood. En omdat tarwe ook niet alles is verkies ik speltbrood. Maar mensen die mij een beetje volgen weten dat ik van simpel houd.Wel dit is een brood waar je niet aan moet kneden en dat niet moet rijzen. Klaar op minder dan een uurtje en dat zonder broodbakmachine. En vriendje vind het brood ook super lekker.
Ingrediënten voor een brood van 800gr
- 500gr volkoren speltbloem +extra voor bakvorm
- 350ml warm water
- 20gr wijnsteenbakpoeder
- 10gr zout
- lepel boter
- Verwarm de oven voor op 200gr (boven en onder warmte)
- roer de bloem, het water, het bakpoeder en het zout losjes door elkaar
- zet een metalen cakeblik (26cm) met de boter een minuutje in de oven
- smeer de nu gesmolten boter uit in het cakeblik. doe er een lepel bloem bij en bestrijk er het cakeblik mee
- Doe het deeg in het cakeblik
- Zet het cakeblik in de oven (best onderaan de oven)
- laat 10 minuten baken en zet dan de bovenwarmte uit (ia afhankelijk van je oven, maar met bovenwarmte zou het bovenaan kunnen verbranden)
- Laat dan nog 25 minuten bakken.
- Haal uit de oven en uit de vorm.Laat eventjes afkoelen
- Smakelijk
Opmerkingen
- Echt super goedkoop is het niet. De bloem kocht ik voor1,39/kg en het wijnsteenzuurbakpoeder 1,75/100gr. Dus die ingrediënten komen al op 1,05 en dan nog water en zout en vooral de elektriciteit voor de oven.
- Je kan i.p.v wijnsteenbakpoeder ook gist kunnen gebruiken. Dat is goedkoper maar dan moet het wel rijzen en gekneed worden. Geen probleem? kijk dan hier
- Veganist? Smeer de vorm dan in met olie i.p.v. boter
- Je kan voor het bakken nog sesamzaadjes over het brood uitstrooien
- voeg rozijnen, noten,... toe aan het deeg
kan je ook gewone bakpoeder gebruiken?
BeantwoordenVerwijderenSorry voor het late antwoord maar gewoon bakpoeder is geen probleem.
Verwijderen