Dit deeg kan je gebruiken om quiche, hartige taart, soepstengels,.... te maken. Je hebt weinig ingrediënten en tijd nodig. Op ongeveer 10 minuutjes is het klaar, exclusief het opruimen van de keuken als je iets te veel met meel gestrooid hebt ;-)
Voor een taart van 4 porties (de schaal is 24cm op 24cm)
- 200gr speltmeel + extra
- 50gr havermout
- 1 lepeltje bakpoeder
- Snuf zout
- 180ml water
- 2 lepels olie + extra
- eventueel kruiden naar smaak (zie opmerkingen)
- Zeef het meel en meng met de havermout, het bakpoeder en het zout. Meng er kruiden naar smaak door.
- Voeg de olie en 150ml water toe. Roer dit met een lepel tot een mooi deeg. (als het te droog is moet je water toevoegen, is het te nat wat extra meel). Het moet elastisch zijn en niet blijven kleven.
- Besmeer een bakvorm met olie en zet opzij
- Bestrooi een proper werkblad met wat meel. Kneed het deeg een minuutje door.
- Bestrooi eventueel nog wat bloem op het werkblad en rol het deeg uit met een deegrol. Draai af en toe om. Probeer de vorm zo te krijgen dat het in de bakvorm past.
- Leg het deeg in de bakvorm. Snij het deeg dat over de rand hangt af.
- Vul de taart naar wens en bak zo in de oven
OPMERKINGEN
- je kan kruiden naar smaak toevoegen: bijvoorbeeld oregano of Provençaalse kruiden voor een mediterraanse taart, chilivlokken voor een pittige smaak, ....
- Je kan olijfolie of rijstolie gebruiken
- het deeg moet niet blind gebakken worden, het moet ook niet rijzen.
- Je kan het deeg dat over de rand van de bakvorm hangt afsnijden. Gebruik dit om dunne plekken in de vorm wat te bedekken of snij er reepjes van om latten over de gevulde taart te maken.
- Je kan restjes deeg ook uitrollen, insmeren met olie en dan ongeveer 15 minuten bakken in de oven om soepstengels te krijgen.
- Overmorgen post ik het recept voor een lekkere warmoesquiche met deze bodem
- Speltmeel is volkoren, speltbloem is wit (dit geldt voor alle granen)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.