En voor deze 2 recepten heb je eigenlijk amper ingrediënten nodig.
De bereidingswijze van deze melk is eigenlijk hetzelfde als voor noten- of havermelk. Maar ik zal ze hier nog eens weergeven.
Voor 1 portie melk
- 1 hoeveelheid zonnebloempitten
- 4 hoeveelheden water
- Week de zonnebloempitten een paar uur of een nachtje in water
- Giet af en spoel nog even na
- Doe de pitten met de 4 hoeveelheden water in de blender en mix tot een mooie melk.
- Giet de melk door een heel fijn vergiet
- Zet in de koelkast. Drink zo of gebruik het bij muesli, in 'milkshakes', of in allerlei andere recepten. (schud altijd wel even voor gebruik)
- Met hoeveelheden bedoelt ik een kopje, een borrelglaasje (als maar heel weinig melk wil hebben), een emmer (bijvoorbeeld voor op een kamp). Het doet er niet toe, als je maar dezelfd ehoeveelheid gebruikt voor de pitten en het water. De verhouding is 1 op 4
- Al naargelang je wensen kan je ook meer of minder water toevoegen. Als ik melk nodig heb voor in gebak of pannenkoeken gebruik ik dezelfde prut nog eens opnieuw met 2 hoeveelheden water. Deze melk is dunner. Voor zo te drinken niet zo lekker maar voor bereidingen maakt het minder uit (en meer melk uit dezelfde hoeveelheid pitten of noten is goedkoper en ecologischer)
- Wat achterblijft in de zeef is de prut voor het volgende recept.
- In plaats van een zeef kan je ook een kaasdoek gebruiken. Dan is je melk nog beter gefilterd maar dan moet je die doek weer uitwassen enzo. Ik vind een zeef makkelijker
- Heb je geen plannen met de prut of geen zin ommoeilijk te doen. Je kan de melk ook ongezeefd gebruiken. Niet zo leuk om te drinken maar wel bijvoorbeeld lekker met havermout
- Geen blender? Met een staafmixer en een iets of wat gesloten kom of smalle maatbeker gaat het ook. Iets onhandiger (zorg dat de melk niet tegen de muur hangt) maar doenbaar
Voor een potje
- De prut van de zonnebloempitmelk
- peper en zout
- Eventueel een klein beetje olie
- Doe de prut in een potje. Meng er de kruiden door
- Als het te droog is kan je eer scheutje olie (of water) aan toevoegen.
- Bewaar in de koelkast
- Je kan verse of gedroogde kruiden naar smaak toevoegen (hier verse peterselie en gedroogde Provençaalse kruiden)
- Afhankelijk van waar je zin hebt kan je ook allerhande smaakmakers toevoegen bijvoorbeeld olijfjes, zongedroogde tomaten, knoflook,... Doe alles dan even in de hakmolen of snij de smaakmakers heel fijn en roer ze onder de prut
- Als je de prut heel goed uitknijpt bij het melk maken kan hij wat droog zijn. Dan voeg je best olie of water toe. Maak je de melk meer met de Franse slag? Dan zal dat niet nodig zijn
- De dip is ook superlekker bij een BBQ en deze BBQ-broodjes
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.