Van Imam bayildi bestaan belachelijk veel recepten maar ik maakte gewoon een eigen versie met wat ik in huis had.
Voor dit gerecht heb je wel wat tijd nodig. De aardappeltjes en de hummus kan je maken als de aubergine in de oven staat. De aubergine zou je ook makkelijk al op voorhand kunnen maken. Je kan ze al vullen en dan wanneer nodig in de oven zetten. Als ik 2 aubergines had, zou ik ineens een dubbele portie maken en er 2 dagen van smullen.
Dit gerecht vonden we zelf heel feestelijk, een ideaal plantaardige maaltijd om de veganchallenge mee te beginnen dus.
Voor 2 porties
Gevulde aubergine
- 1 aubergine
- 1 (rode) paprika
- 1 tomaat
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 pepertje
- een half theelepeltje gerookt paprikapoeder
- een half theelepeltje komijnpoeder
- een half theelepeltje korianderpoeder
- een handje verse peterselie
- peper en zout
- Olijfolie
- Snipper de ui en knoflook.Snij het pepertje fijn
- Snij de paprika en tomaat in blokjes
- Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui. Voeg na een paar minuten de knoflook, het pepertje en de paprika toe. Voeg ook gerookt paprikapoeder, komijnpoeder en korianderpoeder toe.
- Voeg opnieuw na een paar minuten de tomaat en peterselie toe.
- Halveer de aubergine in de lengte en hol uit (pas op voor uw vingers). Voeg de aubergine blokjes bij de groente. Kruid met peper en zout
- Haal na een minuut of 5 de groenten uit de pan.
- Verhit opnieuw olijfolie in en pan en bak de aubergine een minuut of 2 aan elke kant.
- Zet een waterkoker met niet al te veel water op
- Wrijf een ovenschaal in met olie. Vul de auberginehelften met het groentemengsel en leg in de ovenschaal.
- Giet een bodempje kokend water in de ovenschaal (ongeveer 1cm dik). Zet een deksel op de ovenschaal
- Zet de oven op 200C en zet de gevulde aubergine ongeveer 30 minuten in de oven.
Gebakken aardappeltjes met kurkuma
- 400gr aardappels
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel komijnzaad
- een half theelepeltje garam massala
- Peper en zout
- olijfolie
- Was de aardappels goed en snij in stukjes
- Breng een pot met een bodem water aan de kook. Voeg de aardappels toe en kook ongeveer 4 minuten. Giet af en laat goed uitlekken
- Verhit olie in een pan. Voeg de komijnzaadjes en de knoflook toe. Roer even en voeg dan de aardappelblokjes toe. Voeg de kurkuma, peper en zout en garam massala toe.
- Zet op een half hoog vuurtje en roer regelmatig. Laat in totaal ongeeer 10 tot 15 minuten bakken. Proef een aardappelstukje om te kijken of ze gaar zijn.
Voor de groentehummus
- 200gr gekookte kikkererwten
- 1 teentje knoflook
- 1 volle theelepel tahin
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- 5 volle eetlepels van het groentemengsel van de aubergine
- Een half theelepeltje ras-el-hanout
- peper en zout
- kruiden naar smaak
- Doe alles in de hakmolen en hak tot een mooie massa
- Proef en kruid nog wat bij.
OPMERKINGEN
- ik schil de aardappels niet maar ik gebruik verse biologische aardappels. Anders kan je ze misschien beter wel schillen
- De knoflook van de aardappeltjes zal waarschijnlijk verbranden. Eet hem dan niet op
- De groentehummus kan je ook als dip of boterhamspread gebruiken
- Je zou de hummus ook kunnen weglaten en gekookte linzen bij de auberginevulling doen
- Voor ovenschotels is het niet nodig dat je de oven voorverwarmt
- De baktijd van de aardappels is heel afhankelijk van hoe groot je de aardappels snijd.
- Garneer je bord eventueel met granaatappelpitjes en munt
- Natuurlijk kan je elk gerecht ook apart maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.