zaterdag 9 januari 2016

Veganistische worstenbroodjes voor Verloren maandag

Maandag is het weer de eerste maandag na Driekoningen en dus "Verloren maandag". Mijn moeder die van Antwerpen afkomstig is reed vroeger soms speciaal de 40km heen en terug voor echte worstenbroodjes (dus niet met een curryworst) op verloren maandag. Al combineerde ze dat natuurlijk wel met familiebezoekjes. 
Vorig jaar waagde ik me aan snelle veganistische appelbollen. Dit jaar geef ik jullie een recept voor veganistische worstenbroodjes.
Het recept voor het deeg heb ik gebaseerd op dit recept van vegetus maar de vulling heb ik zelf bedacht aan de hand van wat ik in huis had. Dit is een eenvoudig recept met alledaagse ingrediënten. Naar smaak kan je andere kruiden toevoegen om het bijvoorbeeld pittiger te maken.
Zoal je op de foto kan zien kan je met hetzelfde deeg ook een appelbol maken. 

 Voor 4 worstenbroodjes
  • 125gr speltbloem + extra voor het werkvlak
  • 20gr rijstolie + extra 
  • 1 koffielepel gedroogde gist
  • 75gr water
  • 100gr gedroogde bruine linzen (ongeveer 230gr gekookt)
  • 1 ui
  • 1 lel lijnzaad + 3 lepels water
  • 1 koffielepeltje gedroogde tijm
  • half koffielepeltje nootmuskaat
  • peper en zout
  • koffielepeltje paprikapoeder
  • half koffielepeltje gerookt paprikapoeder (optioneel)
  1. Meng het lijnzaad met het water en zet opzij
  2. Zeef de bloem en meng met de gist, de olie, het water en een snufje zout.
  3. Kneed tot een mooi deeg en laat een uurtje rijzen
  4. Kook de linzen gaar en giet af
  5. Snipper de ui.
  6. Verhit wat rijstolie in een pan en fruit de ui. Voeg de linzen, tijm, peper en zout, nootmuskaat en paprikapoeder toe. Bak een 5 tal minuten.
  7. Doe de inhoud van de pan in een hakmolen en blender en hak grof. Meng er het lijnzaad en gerookt paprikapoeder door. Proef en kruid eventueel wat bij.
  8. Verwarm de oven voor op 180C  en bekleed het ovenrooster met bakpapier
  9. Bestrooi een proper werkvlak en de deegrol met bloem.
  10. Verdeel het deeg in 4 en kneed elke stukje losjes door. 
  11. Rol een bolletje deeg uit tot een rechthoek. Verdel 1/4de van het linzen mengsel als een worst over het midden van het deeg (zie foto onderaan). vouw dicht. Leg het worstenbroodje op het rooster.
  12. Herhaal met de andere deegbolletjes.
  13. Bak de worstenbroodjes ongeveer 25 minuten in de oven.
OPMERKINGEN
  • De worstenbroodjes kan je in een luchtdichte doos minstens 2 dagen bewaren als is het dan wel lekkerder als je ze even opwarmt onder een grill.
  • Maak ineens een extra portie deeg en je kan ook appelbollen maken. Met kleine appeltjes kan je 4 appelbollen maken. Met een appelboor het klokhuis verwijderen, een deegbolletje in een cirkel uitrollen, appel in het midden, bestrooien met kaneel, dichtvouwen en ook 25 minuten in de oven.
  • Een andere kleur linzen kan natuurlijk ook maar dit komt qua kleur het meeste overeen.


1 opmerking:

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...