Deze taart is in minder dan een uurtje klaar, als je ze echt heel mooi wil afwerken duurt het misschien iets langer. In dit recept is het perentaart maar afhankelijk van je fruitschaal kan je ook appels, perzikken, banaan, nectarine, fruitmengeling,... gebruiken.
Mijn ouders die niet veganistisch of suikervrij eten vonden dit een heerlijke taart en namen met plezier een tweede stukje.
Voor een springvorm van 26cm
Voor het deeg
- 200gr speltmeel + extra
- 30ml rijstolie + extra
- 150ml appelmoes
- 3 lepels water
- 1 scheutje vanille-extract
- Snufje bakpoeder
- Snufje zout
- Zeef het meel en meng met het bakpoeder en het zout
- Meng de olie met de appelmoes en vanille-extract.
- Vet een springvorm in met wat olie en bedek met een lepel bloem
- Meng de natte ingrediƫnten onder het meel. Voeg indien nodig een beetje water toe.
- Kneed 2 minuutjes door.
- Maak een bal van het deeg, duw een beetje plt en leg in het midden van de springvorm. Duw het deeg plat naar de buitenkanten toe. De rand mag ietsjes hoger zijn.
- Zet de ring op de springvorm en zet in een oven op 220C voor ongeveer 20 minuten.
Voor de pudding
- 250ml rijstmelk of andere plantaardige melk
- Snufje kaneel
- Scheutje vanille-extract
- Scheutje ahornsiroop
- 1 lepel arrowroot + water
- Doe de melk met kaneel, vanille en ahornsiroop in een pannetje en breng al roerend aan de kook.
- Klop de arrowroot los met 2 lepels water.
- Zet het vuur zacht als de melk kookt.
- Roer het arrowrootpapje onder de melk. De melk gaat nu indikken tot pudding. Haal van het vuur.
- 2 peren (of ander fruit)
- eventueel wat gesmolten pure chocolade
- eventueel wat geroosterde en gehakte hazelnoten of amandelen
- Snij de peren in schijfjes
- Besmeer de bodem van de taart met de pudding
- Schik er de peren over.
- Versier eventueel met dunne lijntjes gesmolten chocolade of bestrooi met gehakte noten.
Appelmoes in cake geeft een heel verrassende smaak.
BeantwoordenVerwijderenKan ik ook iets anders voor arrowroot gebruiken?
Leuk gezegd, een taart als afleiding voor de rommel :-)
Ik gebruik appelmoes als zoeter en als vetvervanger. Niet dat ik vetarm eetmaar appelmoes i.p.v. extra olie lijkt me toch gezonder.En het geeft ook een zoetere smaak.
VerwijderenIn plaats van arrowroot kan je ook gewoon maizena gebruiken of puddingbloem (custard in NL denk ik) Ik weet dan juiste hoeveelheid wel niet.
Super leuke site, net ontdekt...heb je ook instagram?
BeantwoordenVerwijderenHallo en bedankt! Ik heb bewust geen smartphone en instagram enkel op de laptop lijkt me iets teveel gedoe dus spijtig genoeg niet. Ik heb wel een facebookpagina. https://www.facebook.com/Op-weg-naar-een-rotzooivrij-leven-1425299444377787/
Verwijderen