zaterdag 10 juni 2017

Perentaart

Alsje op bijna 100km van je ouders woont zou je denken dat ze niet onverwacht voor je deur staan. En dat gebeurt zelden.Wel krijg ik regelmatig een sms-je (tot grote ergernis van mijn familie heb ik geen whatsapp en ben ik ook niet echt bereikbaar via facebookchat) dat ze ergens in de buurt zijn en, als we thuis zijn, er binnen een uurtje ofzo zullen zijn. Te weinig tijd om het huis op orde te krijgen dus maar net genoeg tijd om iets lekkers te bakken zodat ze afgeleid zijn van de rommel ;-)


Deze taart is in minder dan een uurtje klaar, als je ze echt heel mooi wil afwerken duurt het misschien iets langer. In dit recept is het perentaart maar afhankelijk van je fruitschaal kan je ook appels, perzikken, banaan, nectarine, fruitmengeling,... gebruiken.

Mijn ouders die niet veganistisch of suikervrij eten vonden dit een heerlijke taart en namen met plezier een tweede stukje.


Voor een springvorm van 26cm
Voor het deeg


  • 200gr speltmeel + extra
  • 30ml rijstolie + extra
  • 150ml appelmoes 
  • 3 lepels water 
  • 1 scheutje vanille-extract
  • Snufje bakpoeder 
  • Snufje zout 
  1. Zeef het meel en meng met het bakpoeder en het zout
  2. Meng de olie met de appelmoes en vanille-extract.
  3. Vet een springvorm in met wat olie en bedek met een lepel bloem
  4. Meng de natte ingrediƫnten onder het meel. Voeg indien nodig een beetje water toe.
  5. Kneed 2 minuutjes door.
  6. Maak een bal van het deeg, duw een beetje plt en leg in het midden van de springvorm. Duw het deeg plat naar de buitenkanten toe. De rand mag ietsjes hoger zijn.
  7. Zet de ring op de springvorm en zet in een oven op 220C voor ongeveer 20 minuten.


Voor de pudding

  • 250ml rijstmelk  of andere plantaardige melk
  • Snufje kaneel 
  • Scheutje  vanille-extract 
  • Scheutje ahornsiroop 
  • 1 lepel arrowroot + water
  1. Doe de melk met kaneel, vanille en ahornsiroop in een pannetje en breng al roerend aan de kook.
  2. Klop de arrowroot los met 2 lepels water.
  3. Zet het vuur zacht als de melk kookt.
  4. Roer het arrowrootpapje onder de melk. De melk gaat nu indikken tot pudding. Haal van het vuur. 
Afwerking
  • 2 peren (of ander fruit)
  • eventueel wat gesmolten pure chocolade
  • eventueel wat geroosterde en gehakte hazelnoten of amandelen
  1. Snij de peren in schijfjes
  2. Besmeer de bodem van de taart met de pudding
  3. Schik er de peren over.
  4. Versier eventueel met dunne lijntjes gesmolten chocolade of bestrooi met gehakte noten.


4 opmerkingen:

  1. Appelmoes in cake geeft een heel verrassende smaak.
    Kan ik ook iets anders voor arrowroot gebruiken?
    Leuk gezegd, een taart als afleiding voor de rommel :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik appelmoes als zoeter en als vetvervanger. Niet dat ik vetarm eetmaar appelmoes i.p.v. extra olie lijkt me toch gezonder.En het geeft ook een zoetere smaak.
      In plaats van arrowroot kan je ook gewoon maizena gebruiken of puddingbloem (custard in NL denk ik) Ik weet dan juiste hoeveelheid wel niet.

      Verwijderen
  2. Super leuke site, net ontdekt...heb je ook instagram?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo en bedankt! Ik heb bewust geen smartphone en instagram enkel op de laptop lijkt me iets teveel gedoe dus spijtig genoeg niet. Ik heb wel een facebookpagina. https://www.facebook.com/Op-weg-naar-een-rotzooivrij-leven-1425299444377787/

      Verwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...