zaterdag 10 maart 2018

Bollywood pie

Mijn vriend is in de winter niet zo'n fan van ons groentepakket. Knolllen, kolen en andere groenten waar hij niet zo'n fan van is. Hem dan blij maken met een maaltijd is soms een grote uitdaing. Op mijn idee van Shepherds pie reageerde hij niet echt enthousiast. Toen hij deze herwerkte versie proefde had ik hem overtuigd. Hij vond het niet erg om dit 2 dagen na elkaar te eten.
Aardappelen worden door veel mensen aanzien als slecht voedsel, wat ik helemaal niet begrij. Het is een knol die je recht ui de grond eet. Hij ondergaat geen bewerkingen in tegenstelling tot bijvoorbeeld pasta.
En ik koop mijn aardappels voornamelijk via de voedselteams dus biologisch uit Limburgse grond. Veel ecologischer dus dan ingevoerde rijst of quinoa.


Voor 4 porties
  • 500gr aardappelen
  • 1 pastinaak
  • 2 gele raapjes
  • 1/4de kleine witte kool
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100gr gedroogde rode linzen
  • 2 lepels (rijst)olie
  • zout
  • peper
  • 1 rood pepertje (of een schijfje madam jeanette)
  • 100gr erwtjes (diepvries)
  • 1 koffielepeltje currypoeder
  • 1 koffielepeltje garam masala
  • 1 koffielepeltje komijnzaadjes
  • schijfje gember
  • 1 snee oud brood
  • 1 lepel geraspte kokos
  1. Kook de linzen gaar. Giet af en vang het kookvocht op.
  2. Schil de aardappels en snij in kleine blokjes. Doer er het kookvocht van de linzen bij en vul eventueel aan met extra water. Kook gaar. Giet af en vang het kookvocht opnieuw op.
  3. Snipper de ui en de knoflook. Snij het pepertje en de gember fijn.  
  4. Was de pastinaak en de rapen en snijd in blokjes. Snij de kool in reepjes.
  5. verhit een lepel olie in de pan en voeg de komijnzaadjes toe. Laat bakken tot ze lekker ruiken.
  6. Voeg de ui, knoflook, gember en pepertje toe. Fruit de ui.
  7. Voeg de pastinaak en rapen toe en bak eventjes mee. Voeg de kool toe en bak nog een minuutje.
  8. Voeg een bodempje kookvocht en het garam masala poeder toe en laat zachtjes garen.
  9. Voeg tenslotte de erwtjes toe en kruid met peper en zout. Zorg dat het water verdampt is.
  10. Verdeel dit mengsel over een ovenschaal.
  11. Roer het currypoeder en een halve lepel olie door de aardappels en pureer met een vork of pureestamper. Verdeel de puree over de ovenschotel.
  12. Hak het brood fijn tot paneermeel en meng met de geraspte kokos en de laatste halve lepel olie. Verdeel over de puree.
  13. Zet de oven op 180C en bak de pie in ongeveer 15 minuten. Wil je de volgende dag opnieuw de pie opwarmen? Zet een deksel op de ovenschaal en bak ongeveer 25 minuten.
OPMERKINGEN
  • Varieer met groenten: ook pompoen, wortel, paddenstoelen, paprika,... kan je toevoegen. Haal maar alle restjes boven.
  • Geen oud brood? gebruik gewoon paneermeel, havermout of enkel geraspte kokos. 
  • Door het gebruik van Indische kruiden krijgt een normale, saaie shepherds pie iets speciaal. Compleet niet authentiek maar wel lekker. Ooit was fusion toch hip.
  • In plaats van linzen kan je ook kikkererwten of andere peulvruchten gebruiken. Voordeel van linzen is dat je ze niet hoeft te weken.
  • Kookwater hergebruiken is ecologisch: minder water gebruik maar aangezien het al warm is heb je minder energie nodig om het terug op te warmen. En je behoudt meer smaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...