woensdag 4 oktober 2017

Pasta met palmkool en linzenballetjes

Opeens zat er nog eens palmkool in mijn groentepakket. De tweede keer in 3 jaar ofzo. Palmkool is verwant aan boerenkool en net zo gezond. Met nog redelijk onbekende groenten houd ik het graag wat simpel en zo kwam deze pasta op tafel.
Als je geen palmkool hebt kan je die vervangen door boerenkool of andere bladgroente zoals spinazie of warmoes gebruiken.


Voor 2 porties 
Linzenballetjes
  • 130gr gekookte groene linzen
  • een halve ui
  • Een volle lepel paranotenspread
  • 1 lepel lijnzaad
  • 1 lepel olijfolie
  • Een half theelepeltje gerookt paprikapoeder
  • een eetlepel Provençaalse kruiden
  • Peper en zout
  1. Maal het lijnzaad fijn in de hakmolen.
  2. Pureer de linzen in de hakmolen of met een vork. Het moet geen gladde massa zijn,wat stukjes kan zeker geen kwaad.
  3. Meng alle ingrediënten door elkaar.  
  4. Zet een bakplaat met bakpapier klaar
  5. Rol er 8 a 10 kleine balletjes van het mengsel en leg ze op de bakplaat.
  6. Zet de oven op 180 graden en bak de balletjes gaar in ongeveer 25 minuten.
 Pasta met palmkool
  • 60gr volkoren pasta
  • 250gr palmkool
  • 1 kleine ui (of een halve)
  • 1 teentje knoflook
  • 400gr pasata
  • 1 lepel olijfolie
  • peper en zout
  • 1 lepel kappertjes
  • 2 lepels salade du pecheur (of ander gedroogd zeewier) 
  1. Kook de pasta gaar
  2. Snipper de ui en de knoflook fijn
  3. Neem een stengel palmkool en rits het blad van de stengel.Doe dit met alle stengels. Snij de nerven in stukjes, de echt dikke stukken kan je weglaten.
  4. Verhit de olie in een pan en fruit de ui met de knoflook.
  5. Voeg de palmkool nerven toe en bak een 5-talminuutjes mee.
  6. Voeg het blad van de palmkool toe en laat slinken.
  7. Voeg de pasata en de kappertjes toe en laat eventjes aan de kook komen.
  8. Roer er het zeewier door
  9. Serveer met de pasta, de linzenballetjes en eventueel nog wat edelgistvlokken.
OPMERKINGEN
  • Voor de balletjes kan je in plaats van paranotenspread ook andere notenspread gebruiken.Of gewoon wat geweekte noten mixen in de hakmolen. 
  • Je kan de balletjes ook plat duwen tot burgertjes en in de pan pakken maar met pasta zijn balletjes leuker. 
  • Je kan de nerf van de palmkool ook helemaal weglaten maar dat vind ik verspilling.De onderste nerf is vaak te dik en niet lekker. Deze kan je in de diepvries bewaren om bouillon van te trekken.
  • Ik gebruikte eigenlijk geen pasata maar tomatensaus die ik had gemaakt van geroosterde cherrytomaatjes. Gewoon roosteren zoals in dit recept en dan met de staafmixer tot een grove saus malen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...