donderdag 8 juni 2017

Bietenpastei met mieriksworteldip

Sinds ik mijn eigen variant van samosa's goed onder de knie heb, experimenteer ik er graag op los met gevulde deegpakketjes. Een makkelijk deeg maken, wat groenten aanstoven, lekker kruiden en hop, de oven in. Deze variant met heerlijke bietjes en dille smaakt uitstekend met mierikswortelcreme.





Het deeg maken duurt niet zo lang. Het enige is dat je nadien weer je tafel moet afschrapen. Ik zorg dat er eerst bakpapier op mijn ovenplaat ligt, rol dan 1 deel van het deeg uit en leg dit direct half op de bakplaat. Pas dan leg ik er de vulling op. Zo kan ik het makkelijk dichtvouwen en moet ik het niet meer verleggen eens het vol zit, wat weeral scheuren voorkomt. Dit kan je eten als lunch of als avondeten.Je kan ze ook gebakken en al invriezen. Zo heb je altijd makkelijk een snelle lunch. Op mijn werk staat er zo'n paninigrill waarin ik het makkelijk terug wat kan opwarmen.




Voor 3 porties
Deeg



  • 150gr speltmeel 
  • Halve eetlepel bakingsoda 
  • 1 lepel rijstolie 
  • 1 lepel (rodewijn)azijn 
  • Zout 
  • koffielepeltje gedroogde dille 
  • Peper
  •  150ml water

  1. Zeef het meel en meng met het bakingsoda, dille, peper en zout
  2. Doe de olie en het water erbij en kneed tot een mooi deeg. Voeg voorzichtig een beetje water toe als het te droog is.
  3. Leg het deeg in een kom met een vochtige handdoek over en zet een half uurtje opzij. Maak ondertussen de vulling 
Vulling
  •  1 kleine ui 
  • 1 teentje look 
  • stukje gember 
  • 1 kleine pastinaak
  • 3 kleine bietjes (ongeveer 200gr in totaal) 
  • 100gr champignons
  • rijstolie 
  • peper en zout
  • dille
  1. Snipper de ui en de knoflook. Snij de gember fijn.
  2. Snij de bietjes en pastinaak in blokjes. Snij de champignons in 4.
  3. Verhit olie in een pan en fruit de ui samen met de look en de gember.
  4. Voeg de pastinaak en biet toe en roerbak een paar minuutjes. 
  5. Voeg de champignons mee en bak eventjes mee.
  6. Giet er een bodempje water bij en laat stoven tot het water verdampt is.
  7. Kruid met dille en wat peper en zout. Zet de vulling opzij.
  8. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrooi je werkblad met wat bloem
  9. Kneed het deeg een minuutje of 2 en verdeel in 3 delen.
  10. Rol een deel uit en leg het dan half op de bakplaat (zie foto). Schep er 1/3devan de vulling op en vouw voorzichtig dicht. Herhaal met de andere delen
  11. Smeer de pasteitjes in met een beetje olie
  12. Zet de oven op 180 graden en bak in 40 minuten gaar.
  13. Eet warm of koud 

Mierikswortelroom
  • 60gr zonnebloempitten 
  • 1 lepel gistvlokken 
  • 2 koffielepeltje gemalen gedroogde mierikswortel (of naar smaak)
  • 2 koffielepeltje dille 
  • 1 lepel appelazijn 
  • Peper en zout 
  • 4-5 lepels water
  1. Week de zonnebloempitten minsten 2uur in water. Giet af, spoel af en laat uitlekken.
  2. Doe alles behalve het water in een hakmolen en mix fijn. 
  3. Voeg indien nodig een klein beetje water toe. Je moet ongeveer de textuur van dikke yoghurt hebben.
  4.  Proef en  voeg desgewenst nog wat extra van een ingrediĆ«nt toe. 
  5. Bewaar een dag of 3 in de koelkast.
OPMERKINGEN
  • in plaats van pastinaak kan je ook wortel, meiraap, aardpeer... gebruiken of gewoon wat extra biet
  • de champignons kan je ook weglaten
  • ik heb gedroogde mierikswortel gevonden in de natuurwinkel, het hing daar bij de kruiden.
 


1 opmerking:

  1. Dit lijkt mij een lekkere variant om bieten in te verwerken. En ik ben dol op samosa's. Een keer eerder samosa's gemaakt, maar dat vond ik toen best veel werk en niemand in het gezin lustte het.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...