De bladeren van jonge bietjes kan je gewoon eten. Eigenlijk is snijbiet een bietenras dat doorgekweekt is om zijn bladeren terwijl rode bieten zijn doorgekweekt om de knollen. Maar nog beter is dus om gewoon de bieten op te eten maar ook het loof. Ook het loof van radijsjes is perfect eetbaar. Je kan het ook rauw eten maar dan is de smaak iets scherper. Dit combineren met restjes groenen en het wordt een ecologische maaltijd.
Voor 2 grote porties
- 60gr volkorenpasta naar keuze
- 50gr gedroogde rode linzen
- 20gr zonnebloempitten
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 kleine wortelen
- loof van 1 bosje radijsjes
- Bietenblad van 3 bieten (ongeveer 250gr)
- enkele blaadjes sla
- 1 pepertje, (naar smaak)
- olijfolie
- een paar zwarte olijfjes
- 2 lepels kappertjes
- Peper en zout
- Provençaalse kruiden of verse kruiden als tijm, basilicum, rozemarijn,....
- Kook de linzen gaar. Giet af en vang het kookvocht op.
- Kook de pasta gaar in het kookvocht van de linzen en giet af.
- Snipper de ui en de knoflook.Snij het pepertje fijn. Snij de wortels in blokjes, Was de sla, radijsjesloof en bietenblad goed en snij in reepjes. Snij de olijfjes in 4
- Verhit een droge pan op het vuur en rooster de zonnebloempitjes. Haal ze uit de pan en zet opzij
- Verhit olie in de pan en fruit de ui, look en het pepertje.
- Voeg de wortelen toe en bak even mee. Voeg de bladgroenten toe en laat al roerend slinken.
- voeg de olijven, kappertjes,kruiden, linzen en pasta toe. Verhit alles al roerend goed.
- Serveer eventueel met gistvlokken, Salade du pecheur (gedroogd zeewier),....
- Pas de groenten aan naargelang wat je in huis hebt. Enkel bietenblad kan ook maar ik ruim graag op. Tomaten, niet meer zo frisse sla, wortelen die wat slapjes worden, een restje courgette, een halve paprika,....
- De voorbereidingen doe je natuurlijk terwijl je de linzen en de pasta kookt. Dat gaat vlotter
- Het kookvocht hergebruiken is ecologisch: je gebruikt minder water en energie en het geeft nog smaak ook. Het kookvocht van de pasta kan je dan weer gebruiken als je soep maakt.
- Ook smaakmakers voeg je toe naar smaak: ik had nog kappertjes en olijfjes openstaan. Maar gedroogde tomaatjes zijn bijvoorbeeld ook altijd lekker.
- Als je het bietenblad afsnijdt blijven de bieten nog zeker enkele dagen goed. Radijsjes kan je sowiso niet echt lang bewaren maar het loof is sneller slecht dan de knollen. De radijsjes en rode biet verwerkte ik in een salade
Goede! Ik gooi het bietenblad vaak weg. De volgende keer niet meer dus :-)
BeantwoordenVerwijderenZeker bewaren. Net als radijsjesloof. Weer minder afval en meer waar voor je geld;-)
BeantwoordenVerwijderen