Met een grote verhuis in het vooruitzicht heb ik mijn week vakantie gebruikt om dit al wat voor te bereiden. Voor inpakken is het nog veel te vroeg (we weten nog niet wanneer we juist kunnen verhuizen) en ik heb geen zin om tussen de dozen te wonen. MAAR wat wel al kan is zorgen dat het inpakken snel kan gebeuren door nu al alles uit te zoeken. Ontspullen dus.
Als ik nu rustig alle kasten en schuiven één voor één doorzoek en alles wat ik niet meer gebruik of nodig heb wegdoe, hoef ik hier bij het inpakken geen tijd meer aan te besteden.
Want eerlijk is eerlijk: hoewel ik regelmatig spullen wegdoe blijft er toch ook nog veel rommel in de kasten liggen. En wat voor mij rommel is, kan juist handig zijn voor anderen.
Waar naartoe met spullen?
Dat bruikbare spullen gewoon weggooien zonde is weten we natuurlijk al. Maar spullen bijhouden omdat je ze misschien ooit nog eens gaat nodig hebben is ook zonde. Wat jij weggeeft moeten anderen niet kopen (en moet dus niet geproduceerd worden) en wat je bijhoudt wordt waarschijnlijk nooit gebruikt en zorgt er alleen voor dat je kasten gaat bijkopen of een groter huis wil. Iets wegdoen wordt ook makkelijker als je weet dat het goed terecht komt.
Verkopen
Van sommige spullen kan je soms moeilijk afstand doen. Zeker als het iets duur was dat je nooit gebruikt hebt. Probeer dit via kapaza, marktplaats, facebookgroepen of rommelmarkten te verkopen. Spreek wel met jezelf af dat je het na x/weken wegdoet,ook al is het niet verkocht. Gebruik dat geld ook niet om andere rommel te kopen eh.
Persoonlijk weggeven
Heb je iets liggen wat je zelf niet kan gebruiken maar iemand in je omgeving misschien wel? Vraag of ze interesse hebben. Breng het niet ongevraagd mee want dan voelt men zich verplicht om het aan te nemen, ook al kan men er niks mee. Jij bent wel van je rommel af maar je hebt er niemand mee geholpen. Soms zijn we bang om iemand te beledigen als we ze iets geven maar met vriendelijk vragen of ze toevallig dit of dat kunnen gebruiken is niets mis.
Gewoon weggeven
Als je zelf niemand kent die het kan gebruiken kan je het zo weggeven. Dat kan op verschillende manieren:
De kringloopwinkel
Iedereen kent de kringloopwinkel natuurlijk. Voordelen zijn dat het heel gemakkelijk is en dat ze grotere zaken zoals meubels thuiskomen ophalen. Al is de ene kringloopwinkel wat strenger op wat ze aannemen dan de andere. Naast je spullen een tweede leven geven steun je ook sociale tewerkstelling. Een nadeel van kringloopwinkels is dat ze sommige spullen best duur verkopen en dat ze niet altijd hun doelpubliek goed kunnen bereiken (Ik weet hier in Limburg een aantal kringwinkels die niet bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.)
Internet
Op zoekertjessites kan je ook gratis-af-te-halen spullen plaatsen. Of er zijn facebookgroepen (bijvoorbeeld Vrijgeving Limburg). Dit kan heel makkelijk zijn maar ik zie toch ook regelmatig dingen opnieuw opduiken omdat de afhaler niet is opgedaagd enzo. Voordeel is dat je er het huis niet voor uit moet maar nadeel is dat je misschien foto's moet nemen, antwoorden op berichtjes,... Mooie dingen zijn soms snel weg en volgens mij ook niet altijd naar diegene die het echt nodig hebben.
Een weggeefkast, Geef-en-neemrek, ....
Een weggeefmanier waar ik al veel van gehoord had en nu ook veel gebruik. Het idee is heel simpel: Je hebt een kast waar je spullen legt die je niet meer nodig hebt en anderen kunnen eruit kiezen wat ze willen. Dit kan kleding,boeken, huishoudspullen, schooltassen,.... zijn. Sinds september hebben we er op onze school eentje staan. Vooral huishoudspullen (kaarsen, glazen, potten, handdoeken,...) en kinderdingen (kleding, speelgoed, turnpantoffels,...) zijn eigenlijk snel weg. Ook jassen, tassen en juwelen gaan zeer goed.
Voordeel van zo'n kast is dat het heel laagdrempelig is maar mensen die het echt nodig hebben zijn soms juist bang om iets te nemen. (Nu hebben wij wel een groot aantal cursisten die het financieel niet makkelijk heeft dus de kast is zo populair dat we in een ander gebouw van onze school een tweede kast begonnen zijn.) We merken wel dat de meeste dingen vanuit de medewerkers komen maar langzaam beginnen ook cursisten er iets in te leggen.
Nadeel is wel dat je een droge plaats moet hebben om zo'n kast te zetten. Ergens binnen waar veel mensen komen lijkt mij ideaal. Ook moet de kast soms opgeruimd worden. Dingen die er al een paar maanden liggen gaan misschien toch niet meer weg. Die spullen kan je wel nog naar een kringloopwinkel brengen waar misschien een gevarieerder publiek komt.
Oxfam solidariteitswinkel
Tweedehandswinkels van Oxfam zijn niet zo talrijk aanwezig in België (In Limburg is er eentje in Genk en een boekenwinkel in Hasselt). Dit zijn geen wereldwinkels! Oxfam solidariteitswinkels verkopen tweedehandsspullen die ze gekregen hebben. De medewerkers zijn vrijwilligers en de opbrengt gaat naar projecten van Oxfam.
Een Asielcentrum
In een asielcentrum zijn ze waarschijnlijk ook wel blij met kleding en speelgoed. Mensen die in een asielcentrum aankomen hebben vaak zeer weinig. Ze krijgen nieuw ondergoed en sokken en een aantal tweedehands kledingstukken. Bel eerst even om te vragen wat ze kunnen gebruiken want elk centrum werkt misschien anders. Als je er toch bent, kijk dan eens goed rond. En stel je voor dat je in een vreemd land met mensen van allerlei nationaliteiten in zo'n triestige omgeving met taalbarrières moet leven. Je begrijpt opeens waarom er soms problemen zijn en je ziet ook dat je eigen problemen eigenlijk niet veel voorstellen. (Je kan trouwens ook vragen of ze op zoek zijn naar vrijwilligers: huiswerkbegeleiding, Nederlands oefenen, sporten met bewoners, crea-activiteiten, ...)
Sint-Vincentius
Een katholiek geïnspireerde organisatie die onder andere kleding en speelgoed inzamelt om uit de delen aan mensen en gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Werken heel plaatselijk en weten meestal redelijk goed wat ze nodig hebben.
Andere lokale initiatieven
Plaatselijk bestaan er ook heel wat initiatieven: weggeefwinkels, mensen die op rommelmarkten staan en met het verzamelde geld projecten steunen, inzamelacties, plaatselijke organisaties die mensen ondersteunen met tweedehands spullen, ...
DUS: iets bijhouden om dat weggooien zonde is is ook zonde. Help andere en het milieu (want wat er al is moet niet geproduceerd worden) en doe gewoon al die rommel die je de laatste jaren verzamelt hebt af en toe eens weg.
Dat is wel waar: je kunt iets duurs hebben gekocht, het niet meer gebruiken, maar het toch bijhouden omdat het nu eenmaal duur was. Maar vervolgens verliest het zijn waarde en is het afval, terwijl iemand anders er in de tussentijd nog goed gebruik van kon maken.
BeantwoordenVerwijderenIk ben ook weer aan het opruimen. Elke keer denk ik dat ik niks meer van waarde in huis heb wat weg kan, maar toch vind ik elke keer weer iets.