zaterdag 27 augustus 2016

Verbeelding bookchallenge Update 4

Het voordeel van 2x 20uur in en bus te zitten is dat je redelijk wat gelezen krijgt. Het nadeel is dat je van minder goede boeken nadien nog maar weinig weet. Maar ik had speciaal een aantal boeken voor deze challenge uitgezocht en op mijn ebook gezet. Al heb ik sommige boeken gewoon tijdens de rest van mijn zomervakantie gelezen.

In ieder geval: ik kan steeds meer puntjes wegstrepen. Voor puntjes 10, 11 en 26 heb ik nog geen idee voor een boek (tips zijn welkom) en een andere deelnemer die een boek wil ruilen mag mij ook altijd contacteren. Zelf heb ik momenteel "Waterschapsheuvel" en "Schiet maar ik ben toch al dood" liggen voor een geïnteresseerde.



  1. Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt Schiet maar ik ben toch al dood - Julia Navarro
  2. Een horror boek Carrie - Stephen King
  3. Een detective Sneeuwstorm en amandelgeur - Camilla Läckberg
  4. Een klassieker
  5. Een humoristisch boek Dagboek van een halve indiaan – Sherman Alexie
  6. Een briefroman (een boek geschreven in brieven of e-mails) Eilandpost - Mary Ann Shaffer
  7. Een debuut (het eerste boek van de auteur in kwestie) Gestolen onschuld - Corban Addison.
  8. Een boek waarin familie centraal staat Onder volwassenen – Sophie Dahl
  9. Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat De moeder van David S.
  10. Een boek waarin de dood centraal staat
  11. Een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat
  12. Een boek waarin eten centraal staat Chutneys & chapatibrood – Shoba Narayan
  13. Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek (van zelfhulpboeken tot stationsromannetjes) Het spel van Floor - Renee van Amstel.
  14. Een boek geschreven door een auteur met Afrikaanse roots José Eduardo Agualusa - De handelaar in verledens
  15. Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots: Alleen tegen de wereld – Somaly Man.
  16. Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots Esquivel Laura - Rode rozen en tortilla’s
  17. Een hervertelling van een bekend sprookje
  18. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij al boven de 65 was Isabelle Allende - De som der dagen
  19. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25 Cecilia Ahern - Kon je me maar zien
  20. Een boek geschreven door een auteur die dezelfde voornaam heeft als jij  Sugar mill falls
  21. Een boek waarin het hoofdpersonage holebi is Sarah Waters - Fluwelen begeerte
  22. Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is De vreselijke gebeurtenissen van Barnaby Brocket - John Boyne
  23. Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is Richard Adams - Waterschapsheuvel
  24. Een boek dat zich afspeelt in de toekomst
  25. Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden (hoe verder, hoe beter!)
  26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes (heden en verleden, verleden en toekomst,   heden en toekomst, verleden en nog verder verleden…)
  27. Een boek dat zich in de dichtstbijzijnde Vlaamse stad afspeelt Het huis aan het kanaal – Georges Simenon.
  28. Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staat. By the time you read this – Lola Jaye
  29. Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets las Dixit: Toni Coppers.
  30. Een boek dat een andere deelnemer van de Verbeelding Book Challenge je heeft gegeven
1: Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt Schiet maar ik ben toch al dood - Julia Navarro
Met 757 pagina's (+begrippenlijst en overzicht van historische personen) voldoet dit boek zeker aan de 600 pagina's. Dat was ook de reden dat ik dit boek direct meenam bij een ruilbeurs. Maar het was zeker een goede keuze. Het is best een zwaar boek over een moeilijk onderwerp dus je moet er echt je tijd wel voor nemen. Doorheen het boek leef je mee met de verschillende personages en begrijp je hun standpunt in de Palestinakwestie maar zie je toch ook hoe alles eigenlijk veel anders had kunnen lopen. 
Marian werkt voor een Europese NGO rond vluchtelingen en is in Israël om een rapport te schrijven. Ze heeft vele ontmoetingen gehad met de Palestijnse Ziadfamilie en ontmoet nu Ezechiël Zucker, een Israëlische Jood van Spaans-Russische afkomst. Samen reconstrueren ze de geschiedenis van de Ziads en de Zuckers die grotendeels parallel loopt maar waarin de afstand steeds groter wordt. Het begint eind 19de eeuw in Tsaristisch Rusland en doorloopt de hele 20ste eeuw. 

14: Een boek geschreven door een auteur met Afrikaanse roots José Eduardo Agualusa - De handelaar in verledens.
José Eduardo Agualusa is geboren in Angola maar heeft Portugese roots. Toch is hij opgegroeid in Afrika en zet ik hem hier. Het is geen doorsnee roman maar een boek waar je even tijd voor moet nemen.
De handelaar van verledens speelt zich af in Angola en is ook doorregen met geschiedenis van dat land. Ook zonder al te veel achtergrondkennis kan je het boek lezen. Het verhaal wordt verteld door een Gekko die in een ander leven mens is geweest. De gekko kruipt rond in het huis van Felix Ventura, een albino die opgroeide bij een pleegvader die antiekhandelaar was. Felix is een handelaar in verledens. Tegen betaling bezorgt hij mensen een mooi levensverhaal en familieachtergrond, inclusief bijhorende foto's van grootouders. Op een dag komt er een mysterieuze blanke man binnen die een verleden zoekt dat hem met Angola bindt. Felix construeert een mooi verhaal, inclusief vervalste documenten. Deze man gaat echter ook op zoek naar bewijzen voor zijn verleden. 


16: Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots Esquivel Laura - Rode rozen en tortilla’s 
Dit boek zou ook kunnen als puntje 12 want eten staat hier echt centraal, inclusief de recepten. Het boek leest vlot en het idee is interessant maar ik werd niet in het verhaal gezogen.
Mexico 1910, Tita is de jongste van 3 dochters in een welgestelde familie op een haciënda. De vader is al lang dood en de moeder van de meisjes is de baas. Pedro komt met zijn vader langs om de hand van Tita te vragen maar deze mag volgens een oude familietraditie niet trouwen. De jongste dochter moet ongehuwd blijven en voor haar moeder zorgen. De verliefde Pedro kiest er dan voor om met de oudste zus, Rosaura, te trouwen zodat hij toch in Tita's buurt is. En Tita steekt al haar liefde en gevoelens dan maar in de maaltijden die ze bereid, met alle gevolgen van dien. 

18: Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij al boven de 65 was Isabelle Allende - De som der dagen
Isabelle Allende werd geboren in 1942 en schreef dit boek in 2008, op 66-jarige leeftijd dus. Nadien zijn er ook nog andere boeken van haar geschreven (Het negende schrift van Maya, Het eiland onder de zee, Ripper) maar die had ik al gelezen. Daarom De som der dagen. Als fan van Isabelle Allende vond ik het wat tegenvallen. Maar ik ben dan ook geen fan van biografieën.
De Som der dagen is eigenlijk het vervolg op Paula, de autobiografie die Allende in de jaren 90 schreef naar aanleiding van de ziekte en het overlijden van haar dochter Paula. In het boek schrijft ze naar haar gestorven dochter over hoe het leven verder loopt. Hoe ze omgaat met de rouw maar ook het leven van alle andere "clangenoten" en vrienden.  

19: Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25 Kon je me maar zien - Cecilia Ahern 
Cecilia Ahern (dochter van Bertie Ahern, schrijfster van PS I love you) is geboren in 1981, haar derde boek, "Kon je me maar zien", is uitgebracht in 2004, op 24-jarige leeftijd dus. Er was een tijd dat ik in Dublin woonde en daar lid was van de plaatselijke bibliotheek waar ik een heel aantal van haar boeken uitgeleend (en gelezen) heb. Maar deze nog niet, nu dus wel. Ideale vakantieroman met een leuk uitgangspunt maar ook niet meer dan dat. En je moet van een beetje vergezochte magie houden of je vindt er echt niets aan.
Luke is een zesjarige jongen die bij zijn tante Elizabeth woont omdat zijn moeder Saoirse niet voor hem zorgt maar eerder denkt aan uitgaan en drinken. Op een dag ontmoet hij Ivan die normaal gezien kinderen met problemen helpt maar het idee krijgt dat misschien niet Luke maar Elizabeth hulp nodig heeft. En dus probeert hij haar compleet geordende leven wat op kop te zetten.

21: Een boek waarin het hoofdpersonage holebi is Sarah Waters - Fluwelen begeerte
Sarah Waters heeft meerdere historische lesbische romans geschreven maar ik koos er voor om het debuut te lezen. Leuk geschreven en ik ben van plan ook de volgende boeken te lezen. 
Nancy Astley groeit eind 19de eeuw op als oestermeisje in het restaurant van haar ouders in Whitstable. Via het vriendje van haar zus kan ze gratis naar cabaretvoorstellingen in Canterbury. Daar geraakt ze onder de indruk van Kitty Butler, die verkleed als jongen een op het podium zingt. Aangezien Nancy zo vaak aanwezig is bij de shows van Kitty wordt ze uiteindelijk de kleedster van Kitty en veranderd haar leven compleet. Ze komt terecht in het onbekende London, de cabaretwereld en worstelt met haar liefde voor vrouwen (in een tijd dat Homoseksualiteit niet besproken werd).

23: Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is Richard Adams - Waterschapsheuvel
Dit boek stond al jaren in mijn boekenkast bij mijn ouders (die ik heel langzaam aan het verhuizen, uitdelen, weggeven, ruilen,....) ben. Toch had ik het nog nooit gelezen. Maar een konijnenverhaal past natuurlijk perfect bij dit puntje. En eerlijk: ik vond het echt een heel mooi en aangrijpend boek over vriendschap,volharding, samenwerking,... Enkele stukken waren echter net iets te uitgebreid beschreven waardoor het moeilijker is je hoofd erbij te houden.
Vijfje en Hazelaar zijn 2 onbeduidende konijnen in een grotere kolonie. Vijfje heeft echter een visioen dat er iets verschrikkelijk gaat gebeuren. Samen met Hazelaar besluit hij het opperkonijn in te lichten maar die gelooft hen niet en wil de kolonie niet evacueren. Dus besluiten Vijfje en Hazelaar om, samen met enkele andere konijnen te vluchten. Hun reis op zoek naar betere oorden brengt hen in contact met andere konijnenkolonies. Doorheen het boek worden ook konijnenlegendes en hun scheppingsmythe vertelt. Samen met enkele "onvertaalbare" konijnenvocabulaire zorgt dit voor een speciale sfeer. 
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...