zondag 18 januari 2015

Lasagne verde

Deze week zat er boerenkool in mijn groentepakket en ik wou er iets speciaal mee doen. Het werd lasagne verde. Maar toch ook een laagje tomaat er tussen. Eventjes wat werk (en redelijk wat afwas) maar ik maak het dan ineens voor 2 dagen.Dan wordt het weer een makkelijke maandag.
Mijn deel van de lasagne was vegan maar zonder kaas vond vriendje toch wat te verg aan. Zijn deel was dus enkel vegetarisch.


Voor 4 porties
  • 400gr boerenkool
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 350ml sojamelk
  • 25gr olie (olijfolie)
  • 30gr volkorenmeel
  • 2 lepels gistvlokken + 1 lepel extra
  • 400gr tomaat (1 blik gepelde tomaten of tomatenblokjes)
  • 1 lepel tomatenpuree
  • peper
  • zout
  • paprikapoeder
  • 2 lepels olijfolie
  • 16 lasagnebladen
  1. Snipper de ui en de knoflook. Verhit een lepel olie in grote pan en fruit de ui en look.
  2. Haal de helft van de knoflook en ui uit de pan en zet opzij.
  3. Was de boerenkool en snij in reepjes. Voeg bij de ui en look in de pan. Voeg water toe tot de kool voor 3/4de onder water staat. Zet met een deksel erop op het vuur en laat een 5 tal minuutjes garen.
  4. Giet de kool af en laat uitlekken
  5. Doe de 25gr olie in een voldoende groot sauspannetje en verhit 1 minuut. Roer er dan de bloem door en blijf roeren tot je een droge brij krijgt (roux). Giet er beetje bij beetje de melk bij en blijf roeren zodat je geen klonters krijgt. Roer er ook de gistvlokken door. Kruid met peper en zout. Breng aan de kook en laat een minuutje doorkoken (regelmatig roeren)
  6. Verhit een lepel olie in de eerste pan (bespaart afwas) en doe er de ui en knoflook bij. Doe er de tomaten bij en steek ze stuk met een houten lepel. Breng aan de kook en roer er dan de tomatenpuree door. Kruid met peper, zout en paprikapoeder.
  7. Verwarm de oven voor op 200C
  8. Bedenk de bodem van een ovenschaal met een bodempje van de witte saus. Leg hierop 4 lasagnebladen. Leg hierop een laagje boerenkool en terug lasagnebladen. Dan een laag tomatensaus, terug lasagnebladen en tenslotte een laagje boerenkool, lasagnebladen en de rest van de witte saus.
  9. Bestrooi met gistvlokken
  10. Zet ongeveer 25minuten in de oven.
OPMERKINGEN
  • vriendje deed op zijn helft nog mozzarella en geraspte parmezaan
  •  De Bechamelsaus kan je natuurlijk ook op de klassieke manier maken maar dan is het niet meer vegan.
  • Doordat de boerenkoollaag vrij droog is kan het zijn dat je lasagnebladen niet echt garen. Als je hier schrik voor hebt kan je ze een paar minuten koken maar dit is sterk afhankelijk van de bladen. 
  • Ik gebruik hier sojamelk omdat dit voor een saus toch beter werkt dan zelfgemaakte plantaardige melk. Voormensen die dicht aan de grens met Duitsland wonen: Ik koop mijn melk bij de DM van Alnatura. €0,95/ liter en enkel water en biologische sojabonen.
  • Ik gebruikte hier volkoren tarwemeel maar je kan ook spelt gebruiken.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...