woensdag 24 januari 2018

Gevulde Chinese kool

Als er Chinese kool in mijn groentepakket zit is mijn eerste idee altijd: roerbak met rijst. Maar eigenlijk kan je veel meer met Chinese kool. Zo zijn de bladen ook heel leuk om op te vullen, en dat moet zeker niet met rijst.
 Het voordeel van Chinese kool is dat de bladen vrij stevig en groot zijn. Het is dus niet zo'n prulwerkje als bijvoorbeeld palmkool. De bladen zijn ook rechthoekig,wat bij savooikool niet het geval is. Normaal zijn 3pakketjes een goede portie maar voor de foto had ik er 2 en een beetje extra vulling zodat die ook zichtbaar was.  Je zou ook meer bladen kunnen vullen en eventueel resterende couscous als lunch houden. 

Voor 3 porties

  • Een Chinese kool (niet helemaal, wel de buitenste bladen)
  • 60gr gedroogde rode linzen 
  • 90gr volkoren couscous 
  • 1 koffielepeltje miso 
  • 1 ui 
  • 2 teentjes look 
  • 1 wortel 
  • 1 courgette 
  • 15 zwarte olijven 
  • 3 zongedroogde tomaatjes 
  • ras-el-hanout 
  • peper en zout 
  • 2 lepels olijfolie  
  • chilipoeder
  • 1 of 2 lepels tomatenpuree
  • Eventueel 1 theelepeltje harissa
  1.  Haal de buitenste bladen voorzichtig van de Chinese kool. Zorg dat je 9 mooie bladen hebt. Spoel ze proper.
  2. Snij de wortel in blokjes
  3.  Breng een pot water met de miso aan de kook. Leg 5 bladen kool in het water en blancheer ongeveer 2 minuten. Haal met een schuimspaan uit het water en blancheer op dezelfde manier de andere 5 bladen. Leg de bladen in een vergiet en laat uitlekken.
  4. Doe de linzen in het water van de kool en laat ongeveer 8minuten koken. 
  5. Zet het vuur uit en voeg de couscous en wortel toe.  Laat ongeveer 5 minuten staan.
  6. Controleer of de linzen en couscous gaar zijn. Giet af maar vang het kookvocht op. Laat goed uit lekken in een vergiet.
  7. Snipper de ui en de knoflook. Snij de courgette in blokjes. Snij de olijven en zongedroogde tomaat in vier stukjes. Snijd eventueel nog wat extraChinese kool fijn.
  8. Verhit 1 lepel olijfolie in een pan en fruit de ui met de knoflook. Voeg de courgette toe en bak eventjes rond. Voeg de eventueleextra Chinese kool toe. Voeg de mengeling van linzen, wortel en couscous toe. Roer er ook de olijfjes en zongedroogde tomaat door. Kruid me ras-el-hanout, chilipoeder en peper en zout.  
  9. Vet een ovenschaal in met olijfolie.
  10. Leg 1 blad Chinese kool open op een snijplanken vul met ongeveer 1,5lepel vulling. Makkelijkste is als je dit op het hardere, witte stuk legt. Vouw de kool toe en leg met de vouwkant naar beneden in de ovenschaal.
  11. Herhaal met de resterende koolbladen.
  12. Haal eventueel resterende vulling uit de pan. 
  13. Doe het kookvocht van de couscous in de pan en roer er 1 lepel tomatenpuree door. Als je graag pittige saus hebt kan je er ook nog wat Harissa doorroeren. Breng aan de kook en laat indikken. (Voeg eventueel extra water en/of tomatenpuree toe)
  14. Giet de saus over de koolrolletjes.
  15. Zet de schaal ongeveer 15minuten in de oven op 180C 
OPMERKINGEN
  • Door het kookvocht te hergebruiken spaar je water en energie maar win je vooral aan smaak.
  • Je kan variëren met de vulling. Bijvoorbeeld andere groenten, rijst i.p.v. couscous, kikkererwten i.p.v. linzen,...
  • Je kan ook wat extra vulling maken en dan heb je ineens lunch voor de volgende dag.
  • Bij de wereldwinkel hebben ze volkoren couscous, gezonder dan witte en nog fair trade ook.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...