zaterdag 14 mei 2016

mueslireep

Een mueslireep: we denken vaak dat het een gezond tussendoortje is maar dat is niet altijd zo. Vaak zit er veel meer suiker in dan we denken. Iets betere optie zijn vaak ook prijzig. Voorverpakte tussendoortjes leveren meer afval op en honing, wat in vele repen zit is niet veganistisch. Dus dan bakken we zelf maar iets.
Dit recept is makkelijk te maken. Het lijkt alsof je veel ingrediënten nodig hebt maar dat valt heus wel mee. Je kan gemakkelijk het gedroogd fruit of noten en zaden gebruiken die je in huis hebt. En appelmoesmaak ik in grote porties in.


Voor een 12-tal repen (ovenschaal van 17cmx27cm en 4 kleine muffinvormpjes)


  • 230gr appelmoes 
  • 2 lepels lijnzaad 
  • 100gr rozijnen
  • 50gr gedroogde abrikozen 
  • 80gr zaden (zonnebloempitten, pompoenpitten, hennepzaad, sesamzaad,..) 
  • Half theelepeltje bakpoeder 
  • 50gr speltmeel 
  • 80gr havermout 
  • Halve lepel vanille-extract 
  • 2 lepels ahornsiroop
  1. Meng het lijnzaad met 6 lepels water en zet opzij
  2. Snij de abrikozen fijn.
  3. Meng alles in een grote kom door elkaar
  4. Vet een ovenschaal in met olie, of bekleed met bakpapier of gebruik een siliconevorm
  5. Doe het deeg in de bakvorm
  6. Zet de oven op 200C en zet de schaal er meteen in.Voor verwarmen hoeft niet. Bak ongeveer 40minuten (30minutenvoor de muffinvormpjes)
  7. Haal uit de oven en uit de vorm Laat afkoelen en sijd in reepjes.
  8. Bewaar in een luchtdichte doos 
 OPMERKINGEN
  • In plaats van 100gr rozijnen en 50gr abrikozen kan je ook een andere mengeling van 150gr gedroogd fruit gebruiken (pruimen, vijgen, dadels, veenbessen,...) 
  • Ik gebruik steeds ongezwavelde abrikozen. Die zien er misschien minder aantrekkelijk uit maar zijn toch de rotzooivrijekeuze
  • Een deel van de zaden kan je ook vervangen door gehakte noten  
  • Hier is voorverwarmen niet nodig.Zet de oven pas aan als je gebak erin gaat. Zo draait hij in totaal minder lang en spaar je elektriciteit.
  • In mijn appelmoes zat al kaneel. Gebruik je appelmoes zonder kaneel? Dan mag je zeker wat kaneel toevoegen aan je deeg. 
  • Maak je zelf nooit appelmoes? Hier kan je lezen hoe ik dat doe. (je kan ook enekl appels gebruiken in plaats van appels en peer).

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...