zaterdag 7 mei 2016

Gevulde pompoen

Een paar weken geleden zaten er 2 kleine pompoentjes in mijn groentepakket (geen idee welke soort eigenlijk). Maar eentje ervan was nog steeds niet aangesneden. Het werd nu toch stilaan tijd. En omdat ze zo klein was leek het me leuk om ze op te vullen.
Het is eventjes wat werk maar het is echt wel de moeite waard. Zeker omdat het zo mooi serveert. Daarnaast is het ook geschikt om restjes op te werken.


Voor 3 porties

  • 1 kleine pompoen 
  • 90gr bruine rijst + lepeltje kurkuma 
  • 100gr gedroogde borlotti bonen (of andere) 
  • Eventueel een handje bladgroente*
  • 1 ui 
  • 2 teentjes look 
  • Peper en zout 
  • Eventueel wat gistvlokken of kruiden naar smaak 
  • olijfolie
  1. Zet de bonen minstens 8uur te week. Giet af en kook gaar
  2. Kook de rijst gaar met een lepeltje kurkuma*
  3. Snij het hoedje van de pompoen en haal met je handen en een lepel de pitten eruit. Probeer dan met een mes en een lepel zoveel mogelijk vruchtvlees uit de pompoen te halen.
  4. Giet een lepel olijfolie in de pompoen en smeer de randen daar mee in. Zet opzij
  5. Snipper de ui en de look. Snij de stukjes pompoen in kleine blokjes. Snij de bladgroente in reepjes.
  6. Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui en de look. Voeg de bladgroente toe en laat slinken. Kruid met peper en zout. Voeg de bonen en rijst toe en bak kort mee. Haal de pan van het vuur.
  7. Roer een lepel gistvlokken door dit mengsel en eventueel nog wat (verse) kruiden als tijm, rozemarijn, ...
  8. Zet het hoedje op de pompoen en zet in het midden van de oven.Zet de oven op 200C. Haal na ongeveer 40minuten uit de oven. Normaal kan je nu met een lepel nog makkelijk meer pompoenvlees losmaken dat heerlijk geroosterd is. 
*OPMERKINGEN*
  • ik gebruikte hier stengel en blad van kooklrabi als bladgroente (koolrabi zelf kan je wel een tijd bewaren maar de bladeren worden snel bruin. Ik gebruik die dus soms al voor ik de kookrabi gebruik.) Maar je kan ook spinazie, een restje savooikool, radijsjesloof, sla die er niet meer zo fris uitziet, ... gebruiken. Ideaal om je groenteladen eens leeg te maken dus.
  • Kurkuma zou vele gezondheidsvoordelen hebben maar het geeft rijst ook gewoon een mooie kleur. Ook handig om mensen die witte rijst gewoon zijn bruine rijst te doen eten. Door de kurkuma zien ze namelijk niet dat het bruine rijst is. 
  • De oven voorverwarmen is belangrijk bij gebak. Bij ovenschotels hoeft dit echt niet. Je gerecht moet misschien een paar minuten langer in de oven staan maar in het algemeen stat de oven minder lang op en bespaar je dus energie.
  • De rijst en de bonen worden toch terug warm gemaakt dus je kan bijvoorbeeld eerst de bonen koken en dat kookwater hergebruiken voor de  rijst.Spaart weeral water en energie (omdat je heet water gebruikt)
  • Als je nog andere groente hebt kan je ook die toevoegen. Met wat meer rijst wordt het zo een maaltijd voor meer volk. Ook restje gekookte aardappels kan je hierin opmaken.
  • Niet alle vulling paste in de pompoen maar die kan je terug even bakken in de pan of gewoon als lunch voor de volgende dag houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...