zaterdag 28 mei 2016

Veganistische sushi

Bij sushi denken we al snel aan vis. Nochtans heb ik maanden geleden eens een heerlijk vegetarische sushi bord gegeten bij Oishii in Hasselt.Tijd om dit thuis eens zelf te proberen. De sushi-roller van dienst koos voor niet veganistische sushi. Ieder zijn eigen rolletjes,zo makkelijk is het dus om samen te leven en te eten.
Om sushi te maken heb je trouwens helemaal geen dure (rotzooi)ingrediënten nodig. Wij gebruiken gewoon bruine rijst, normale azijn en groentjes die we toevallig in huis hebben.


Voor 2 personen
De sushirijst
  • 225gr bruine rijst
  • 500ml water
  • 3 lepels gewone azijn
  • 1 koffielepel zout
  • 1 lepel agavesiroop
  1. Doe de rijst in een vergiet en spoel onder lopend water
  2. Laat een half uurtje uitlekken
  3. Roer ondertussen in een kommetje de azijn, het zout en de agave door elkaar. Zet op zij
  4. Doe de rijst samen met water in een kookpot en zet op een groot vuur tot het kookt
  5. Zet het vuur dan heel klein en laat 8 minuten zacht pruttelen.Roer af en toe zodat het niet aankoekt
  6. Zet het vuur af en laat met het deksel erop nog 2 minuten staan
  7. Roer het azijnmengsel door de rijst en laat afkoelen op kamertemperatuur.
De afwerking


  • 125gr tofu
  • Dun schijfje gember
  • 1 lepel azijn
  • 1 lepel sojasaus
  • Scheutje sesamolie
  • halve komkommer 
  • 1 raap
  • stukje rammenas 
  • 4 noriblaadjes
  1. Snij de gember heel fijn. Meng met de azijn,sojasaus en sesamolie.
  2. Snij de tofu in fijne reepjes en leg in het azijnmengsel. Laat minstens een uurtje trekken
  3. Snij de komkommer, raap en rammenas in fijne reepjes
  4. Leg een norivel op een bamboematje en bestrijk met 1/4de van de rijst.
  5. Verdeel er tofu en groenten over. Rol op.Laat eventjes liggen en snijd dan in rondjes.
  6. Maak zo ook de anders sushi's
OPMERKINGEN
  • Een iets uitgebreidere beschrijving en een actiefoto vind je hier
  • Natuurlijk kan je volop variëren met groenten of fruit
  • Een nog gezondere optie die minder werk is om een salade van deze ingrediënten te maken. Dan heb je minder rijst en meer groenten nodig. Scheur of knip dan gewoon norivellen in kleine stukjes en meng ze onder de salade
  • Omdat er geen vis of vlees inzit kan je deze sushi bewaren. Maak gewoon een dubbele protie en maak de dag nadien je collega's jaloers tijdens de lunch
  • De achterste op sushi's op de foto waren van mijn vriend. Hij deed er zalm en rosbief op met dezelfde groenten en dan geen tofu (de hoeveelheden hierboven heb ik wel omgerekend voor 2 personen)
  • bestrooi eventueel met sesamzaadjes 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...