zaterdag 25 juli 2015

Roti maken

Soms heb ik echt win om een hele dag in de keuken staan.Dat gebeurt regelmatig maar meestal maak ik dan een voorraadje voor de week (granola, gebak, lunchsalade, saus, diner,...) nu heb ik een hele namiddag in de keuken gestaan voor 1 gerecht. Maar wel ook een portie voor in de diepvries. Ik heb namelijk roti helemaal zelf gemaakt.
Roti heb ik minder dan 5 jaar geleden voor het eerst gegeten, toen ik bij vriendje was. Niet zelfgemaakt natuurlijk, hij had het toen ergens afgehaald.
Hier is nergens roti te vinden. Daarbij vind ik roti gaan eten best wel duur voor wat het is en heb ik geen idee wat er allemaal inzit. Dan maar zelf maken.
Dus heb ik rotiplaten, kip met boontjes en aardappel en Surinaams tafelzuur gemaakt. Gelukkig vond de kenner hier in huis het heerlijk. De rotiplaten maken is wel wat werk maar je kan ze invriezen.

Voor 10 rotivellen
  • 150gr spliterwten
  • 1 lepeltje kurkuma
  • 500gr speltbloem + extra
  • 1 volle koffielepel wijnsteenbakpoeder
  • 350ml water
  • 1 teentje knoflook
  • een half scherp pepertje
  • rijstolie
  • 1 lepel komijn
  1. Kook de spliterwten met een lepeltje kurkuma gaar.
  2. Als de erwten gaar zijn giet je ze af. Vang het water op,dat kan je bij de kip gebruiken. Laat de erwten in een vergiet goed uitlekken.
  3. Snipper de look. Verwijder de zaadjes van het pepertje en snij fijn.
  4. Doe de uitgelekte spliterwten in de hakmolen en hak fijn.
  5. Verhit een lepel olie in een grote pan en fruit de ui met de knoflook.Voeg de komijn toe en bak mee. Voeg de de gemalen erwten toe en bak al roerend tot het droog en korrelig is. Kruid met peper en zout.
  6. Zeef de bloem en meng met het bakpoeder. Giet er het water en een lepel olie bij en kneed tot een soepel deeg (voeg water toe als het te droog is of bloem als het te plakkerig is). Doe het deeg in een beslagkom, leg er een vochtige doek over en et minstens een half uurtje opzij.
  7. Verdeel het deeg in 10 balletjes. 
  8. Leg een balletje in 1 hand en duw het plat met de andere.Vul met een lepel gebakken erwten. Plooi het balletje mooi dicht (de vulling moet in het midden zitten). Herhaal met de andere balletjes
  9.  Bestrooi het werkblad met bloem. Leg een balletje erop en rol plat met de deegrol. Draai regelmatig om. Probeer een mooie ronde vorm te krijgen die in je pan past. Het deeg mag niet flinterdun worden, de vulling moet erin blijven. Ongeveer een millimeter of 3 denk ik.
  10. Smeer de bovenkant van de roti in met rijstolie. Verhit een pan en leg de roti met de beoliede kant erin. Smeer ondertussen olie op de andere kant. Draai de roti om.
  11. De roti is klaar als hij licht bruin wordt.
  12. Haal uit de pan en herhaal met de volgende.
OPMERKINGEN
  • Het deeg maken (nr.6) doe je best terwijl de erwten aan het koken zijn
  • Het platrollen en bakken van de roti's doe je best 1 voor 1. Als je ze eerst rolt krijg je ze nadien niet meer van tafel. Terwijl 1 roti in de pan lag rolde ik de volgende uit. Of werk met 2 personen
  • Normaal wordt de vulling gemaakt met gele spliterwten maar die had ik niet in huis. Aardappels worden soms ook gebruikt maar omdat we bij de kip al aardappels eten vond ik dat wat teveel van het goede. 
  • De kurkuma is niet noodzakelijk, die gebruikte ik om de groene kleur wat te verminderen.
  • Wij aten 4 roti's,de rest ging de diepvries in
  • Dit recept is losjes gebaseerd op dit recept
  • hier staat het recept voor de kip met aardappel , hier is het recept voor Surinaams tafelzuur.
  • En hier nog een foto van de stapel roti

 

1 opmerking:

  1. Hoi!
    Wat klinkt dat heerlijk! Ik had een vraagje, zou ik hier de smeltbloem ook kunnen vervangen door havermeel?

    Hoor het graag!

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...