vrijdag 10 juli 2015

Barbecue-time

Belofte maakt schuld: Ik had vriendje belooft dat hij een barbecue zou krijgen als hij het terras had gelegd. Zelfben ik niet o geweldig zot op barbecue's. Ja met andere mensen barbecuen is gezellig maar dat is gewoon buiten eten net zo goed. Maar u weet: geef mannen een barbecue en e zullen eens eten (lees vlees) klaarmaken).
Het terras ligt nu wel al een paar weken maar het was er nog niet echt van gekomen een barbecue te kopen. Gisteren dus wel en die moest ook direct uitgetest worden.
Dus werd het een last-minute barbecue met wat we in huis hadden en restjes die op moesten.

De mais en gepofte aardappel zijn veganistisch, de broodjes vegetarisch. Het vlees natuurlijk niet.
De parmezaanbroodjes zitten er maar tussen omdat we wat oud brood hadden en een restje parmezaan.
Gegrilde mais met Sweet chilisaus (1 porties), Vegan (vriendje moest dit niet hebben)
  • 1 mais kolf (hier 2 biologische uit de Aldi in Duitsland,vacuümverpakt)
  • 1 lepels rijstolie (of andere)
  • 1 teentjes look
  • zelfgemaakte sweetchilisaus naar smaak  
  1.  Snij de knoflook heel fijn. Meng met de olie
  2. Leg de mais in de olie en smeer goed in met een borsteltje. Laat minstens een half uur staan (draai af en toe rond door de olie)
  3. Bak de mais in ongeveer 10 minuten op de barbecue. Smeer tussendoor nog eens in met de olie
  4. Lekker met sweet chilisaus 
 

Parmezaanbroodjes (voor 2 porties, als aperetiefhapje) vegetarisch
  • 4 sneetjes (oud) brood
  • 4 lepels parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 4 stukjes courgette in het zuur
  • beetje rucola als versiering
  1. Pers de knoflook ui en smeer over de sneetjes brood
  2. Verdeel de kaas over de broodjes
  3. Leg ongeveer 5 minuutjes op de barbecue
  4. Haal van de barbecue en leg er de courgette en rucola op
Kipsate met ananas en curry (2 porties)
  • 1 kipfilet
  • een half blikje ananas op sap (of verse maar die heb ik zelden toevallig in huis)
  • een lepeltje currypoeder
  • peper en zout
  • 2 lepels rijstolie (of andere)
  1. Snij de kip in kleine stukjes
  2. Snij de ananas in stukjes
  3. Meng in een kom de olie met het currypoeder, wat peper en zout
  4. Roer er de kip en ananas door.
  5.  Laat minstens een uur staan en roer regelmatig
  6. Steek de kip en ananas afwisselend op 2 satestokjes
  7. Bak ongeveer 10 minuten
Gepofte aardappel (2 porties) vegetarisch
  • aardappels naar wens(wij hadden 4 kleintjes)
  • aluminiumfolie
  1. Was de aardappels grondig
  2. Snij in elke aardappel een diep kruis en wikkel in aluminiumfolie
  3. Leg ongeveer een uurtje op de barbecue
  4. Als je de schil makkelijk met een mes kan verwijderen is de aardappel normaal gaar
Homemade hamburger (4 porties), 1 voor mij, 3 voor carnivoorvriendje
  • ongeveer 300gr puur rundsgehakt
  • 4 broodjes
  • 4 blaadjes ijsbersla
  • 1 tomaat in schijfjes
  • een paar komkommerschijfjes
  • een beetje rucola
  • een halve ui
  • courgette in het zuur of augurkjes
  • suikervrije ketchup (hier van smaakt, s met agave en helemaal biologisch)
  • 2 eitjes
  • peper en zout
  • olie of boter
  1. Verdeel het gehakt in 4 porties.Vorm met je handen van elke portie een hamburger
  2. Snij de ui in 4 stukken. Haal 1 voor 1 elke laag eraf en steek op sateprikkers
  3. Bak de eieren naar wens in een pan (hier in olijfolie). Kruid met peper en zout
  4. Bak de hamburgers in ongeveer 10 minuten gaar. Bak de uispiesjes in ongeveer 5minuten, zorg dat ze niet zwart worden
  5. Gril eventueel de helften van de broodjes
  6. Besmeer elke helft van een broodje met ketchup. Leg daar de sla, tomaat, komkommer, rucola en courgette op. Leg boven de groenten een hamburger en daarop een gebakken ei
  7. Probeer het broodje dichtgevouwen te eten zonder morsen ;-)

OPMERKINGEN
  •  erbij aten we nog gewoon wat rauwe groenten: tomaat, sla, rucola, komkommer
  • de broodjes voor de hamburgers waren we nog gauw bij de bakker gaan halen dus ik weet niet echt wat erin zit
  • Ik gebruikte rijstolie voor de marinades omdat deze op hoge temperatuur verhit mag worden. Rijstolie vind je in de colruyt of de albert heijn (beide niet biologisch)
  • Ik heb mijn portie vlees voor de week weeral op. 
  • Andere sauzen die je erbij kan geven: spicy salsa voor bij de mais of de hamburger, veganaise, of homemade mayonaise



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...