vrijdag 15 augustus 2014

Boekweitpilav met koolrabi en pompoen

Een pilav/pilaf (geen idee wat de juiste schrijfwijze is) wordt normaal gemaakt met rijst maar ik had zin in boekweit. Dus werd het boekweitpilav. De pompoen was een kleine pompoen die we gekregen hadden en de koolrabi lag al een tijdje in de koelkast.
Ik had eigenlijk weinig zin om de pompoen te schillen en uit te hollen dus bedacht ik ze om ze helemaal te gebruiken. Pompoenpitten zijn voedzaam dus waarom zou je ze dan eigenlijk weggooien?


Voor 4 porties
  • 100gr boekweit
  • 60gr gedroogde rode linzen
  • 1 koolrabi (inclusief blad)
  • 1 kleine pompoen
  • 4 gedroogde abrikozen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 kardemonpeulen
  • 1 kaneelstokje
  • 1 koffielepel gedroogd citroengras
  • 1 koffielepel komijnzaad
  • olijfolie
  • ongeveer 400ml water
  • Peper en zout naar smaak
  1. Snipper de ui en de knoflook
  2. Schil eventueel de pompoen en de koolrabi en snij in blokjes. Leg de stengelsen bladeren van de koolrabi nog even apart)
  3. Verhit olijfolie in een grote pot en fruit de ui en knoflook
  4. Plet de kardemonpeulen met behulp van een mes en doe bij de ui
  5. Voeg ook het citroengras en komijnzaad toe
  6. Voeg de pompoen en koolrabi toe en bak kort mee
  7. Voeg de boekweit toe samen met 3/4 van het water en het kaneelstokje en zet op een zacht vuurtje
  8. Zet een deksel losjes op de pan (dat er wel wat stoom kan verdwijnen)
  9. Snij de bladeren en stengels van de koolrabi fijn en voeg toe
  10. Voeg na een 8tal minuten de linzen en de rest van het water toe
  11. Snij de abrikozen in stukjes en doeer ook bij
  12. Roer regelmatig
  13. Laat nog een 8talminuten staan tot het water weg is en de linzen en boekweit gaar zijn.
  14. Kruid eventueel af
  15. Serveer eventueel met geroosterde amandelschilfers en/of sesamzaad
OPMERKINGEN
  • De boekweit die ik hier gebruiken heeft een langere kooktijd dan de linzen maar dit kan afhangen van merk tot merk. Controleer dus de kooktijd op de verpakking en pas het toevoegen aan.
  • Meer abrikozen mag ook maar ik had blijkbaar al teveel abrikozen gesnoept. Let er wel op dat je ongezwavelde abrikozen koopt. Die zijn bruin.
  • Koolrabi en pompoen moet je niet schillen. Het mag wel maar ik vind dat veel werk ;-) Ik gebruikte hier ook de pitten van de pompoen,wat bij een kleine pompoen nogal meevalt, maar ook die kan je eruit halen als je wil.
  • carnivoor vriendje miste er toch wat vlees bij en heeft er vandaag (ik kookte dit voor 2 dagen, met een klein beetje water erbij is het op een zacht vuurtje makkelijk terug op te warmen) een hamburger bij gegeten. Ik vond dat niet nodig.
  • je kan zeker ook vers citroengras gebruiken maar ik vind dat altijd wat prijzig en ook teveel voor 1x.

2 opmerkingen:

  1. Je bedoelt: ongezwavelde abrikozen, die zijn bruin. Als ze zijn gezwaveld blijft de kleur behouden. Succes met je blog.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt gelijk.Bedankt voor de opmerking. Ikheb het bericht aangepast.

      Verwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...