vrijdag 8 augustus 2014

Afvalarm

Vanmorgen is de vuilkar langs geweest en heeft mijn eerste PMDzak van dit jaar meegenomen. Daar ben ik best wel fier op. PMD staat voor Plastiek,metaal en drankkartons en je gooit er dus blikjes, plastiek flessen en flacons en  drankkartons in.Toen ik nog alleen woonde en nog niet bewust bezig was met rotzooivrij te leven kwam ik ongeveer aan 1 PMDzak per 2 maanden. Nu wonen we met 2 en komen we dus 7 maanden toe met 1 zak. Wat is er dan veranderd? 
Vanalles
 • Vroeger at ik bij mijn ontbijt soms muesli anders cruesli of gewoon budgetchocopops. En altijd met melk. Hier in België was dat dan UHT-melk uit een karton. Dat zorgde voor ongeveer 1 drankkarton per week. Tegenwoordig ontbijt ik al gevarieerder maar nog vaak met melk. Alleen is het nu voornamelijk zelfgemaakte notenmelk. En zo spaar ik al heel wat afval uit. De noten zitten ook nog wel in een plastiekzakje maar noten die ik vaak gebruik zoals hazelnoten koop ik nu ook in een kiloverpakking. (en die plastic gaat weer in een andere vuilzak). Ik heb wel altijd een pak plantaardige melk in huis voor als ik opeens dringend melk nodig heb maar dat zijn misschien 3 verpakkingen sinds Nieuwjaar.
 • Voor ik gezonder ging eten dronk ik veel fruitsap. Ook weeral minstens een pak per week. Soms zelfs 2 of 3. En een pak icetea ging er ook wel regelmatig door (Ik ben nooit echt gek geweest van andere frisdranken). Nu koop ik af en toe pak sap (niet uit concentraat) en geniet daar dan van. En ik koop ook al eens sap in de Wereldwinkel wat ik een statiegeld glazen fles zit. Icetea drink ik enkel nog zelfgemaakt. Dus ipv een pak per week kom ik nu ongeveer op een pak per maand.
 • Ik gebruik al een hele tijd geen douchegel, shampoo en conditioner meer. In plaats daarvan gebruik ik Marseillezeep (uit een kartonnen doosje met een beetje plastiek), water en zelfgemaakte appelazijn. Ook weeral een hele hoop afval minder.Vriendje gebruikt wel nog shampoo maar die heeft veel minder (en korter haar) en komt langer toe met een bus.
 • Bonen, kikkererwten, linzen,...at ik vroeger ook. Alleen dan uit blik. Die koop ik nu gedroogd per kilo of halve kilo. Wel in plastiek verpakking maar je gebruikt minder dan uit blik (omdat ze nog geweekt en gekookt worden nemen ze water op en worden zo zwaarder)
 • Vroeger kocht ik ook soms halve liter flesjes water. Ik hervulde dat dan een aantal keer met kraanwater maar gooide het dan ook weg. Nu heb ik een waterfles van Tupperware die ik natuurlijk niet weggooi
 • Ananas uit blik, vis uit blik, tomaten uit blik,...gebruikte ik vroeger ook veel. Dat is ook al hard geminderd. Al eet ik ze allemaal nog wel. Ik gebruik ook nog regelmatig passata wat meestal in een tetrapak zit maar ben pas overgestapt op biologische passata uit een glazen fles (de fles kan ik dan ook hergebruiken.
 • kokosmelk maak ik nu van santen in plaats van een blik te gebruiken. Dat is goedkoper, er zit geen rotzooi in en het bespaart afval. 
 • Heel zelden at ik vroeger nog wel eens ravioli uit blik.Als je geen zin hebt om te koken is het waarschijnlijk net zo slecht als frietjes gaan eten maar wel goedkoper. Nu heb ik een betere planning en heb ik ook een noodvoorraad zelfgemaakte dingen in de diepvriezer zitten.
 • Sinds we een afwasmachine hebben wordt er ook veel minder afwasmiddel gebruikt waardoor we die flesjes ook minder hebben.
 • Wasmiddel maak ik zelf met Marseillezeep en water en dat voorkomt ook weer eens een flacon wasmiddel bij het afval
 •  .....
OPMERKING: vriendje drinkt wel bruiswater of cola maar die flessen kopen wij voornamelijk in Duitsland  De flessen zijn daar statiegeld en duurder dan het water (€0,19/1,5l - €0,25 statiegeld per fles). Dus die brengen wij mooi terug en belanden dus niet in onze PMD zak. Maar dat deed ik vroeger ook al dus dat is geen verschil.


Wat zit er wel meer in dan vroeger? Gewone azijn. Ik gebruik het zoveel dat ik wel meer flessen azijn gebruik dan vroeger. En gewone azijn koopje toch nog altijd in een plastieken fles. Of weet er iemand waar ik dat in een glazen fles kan kopen?

5 opmerkingen:

 1. Goed dat je al zoveel bespaard door puur minder uit "pakken" te eten en drinken - en is nog gezonder ook. Ik ken helaas ook alleen de plastic flessen azijn. Wellicht bij een natuurwinkel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenlijk ben ik begonnen met gezonder te gaan eten en is het minder afval een leuke bijkomstigheid. Spaar ik zo weer geld uit op vuilzakken ;-)

   Verwijderen
 2. De azijn van de Blauwe hand zit toch in glazen flessen? Te vinden in de Carrefour...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan moet ik daar zeker eens op letten als ik in de Carrefour komt. Bedankt voor de tip.

   Verwijderen
 3. Wat goed allemaal. Wij zijn thuis met 5 en hebben elke maand een klein PMD zakje vol. Ik kocht me een handig toestel om flesjes te pletten zodat ze minder plaats innemen in de zak. Gaat spijtig genoeg niet voor blik en aangezien er bijna geen plastic flessen gekocht worden is hij vaak werkloos ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...