vrijdag 25 april 2014

Dubbelgroene soep

Vandaag soep gemaakt en ze was dubbelgroen. Een keer groen omdat ze nu eenmaal die kleur had en een andere keer groen omdat ze voor het grootste gedeelte met restjes gemaakt is. Dit is geen recept om zo na te maken maar meer om er even bij stil te staan dat je  nog iets kan doen met wat je anders misschien weggooit. Spotgoedkoop ook natuurlijk. Enkel de ui, look, olie en kruiden waren geen restjes.


Ik heb in mijn diepvries meerdere bakjes staan met groenterestjes. Zowel rauw als eens gekookt. Als er iets over is wat te weinig is om de volgende dag bij de lunch te kunnen dienen gooi ik het erin. Ook dingen die anders zo in de gft bak zouden belanden zoals blaadjes van radijsjes doe ik in die doosjes. Groenten die ik teveel gekocht heb of die ik niet helemaal nodig heb komen er ook bij. En dan is het trouwens heel makkelijk om soep te maken.

Voor ongeveer 2,5 liter soep
  • enkel savooibladeren
  • het groen van een prei 
  • de groene bladen en stelen van een bloemkool
  • de stelen en blaadjes van een bussel radijsjes
  • enkele bladeren sla
  • de dikke nerven van warmoes
  • een restjes gekookte bruine linzen
  • een half stronkje witloof
  • 2 teentjes look
  • 1 ui
  • olijfolie
  • kruiden naar smaak
  • water
  1. Snij de ui en de knoflook grof
  2. Verhit de olie in een grote pot en fruit de ui en look
  3. Voeg een halve liter water toe
  4. Doe al de groenten (al dan niet ontdooid) in de pot
  5. Vul water aan tot alles onderstaat
  6. Zet een deksel op de pot breng aan de kook
  7. Roer regelmatig en laat ongeveer 20 minuten koken
  8. Kruid naar smaak en haal van het vuur
  9. Laat een beetje afkoelen en mix fijn.
  10. Klaar
Andere ideeën
  • Heb je toevallig ook nog restjes brood? Rooster, snij in blokjes en serveer de soep met broodblokjes. Of snij het brood eerst in blokjes en bak dan met wat boter of olie in een pan
  • Ook restjes vlees(vb een halve kipfilet, een snede spek) kan je toevoegen aan restjessoep
  • Pasta, aardappel of rijst over? Giet erbij voor een lekkere maaltijdsoep
  • Eet je niet graag des teel van broccoli? Ook dat kan door de soep
  • Rauwkost over? Ook geraspte wortelen, tomatenschijfjes, komkommer,.... kan je invriezen en door de soep draaien
  • Restjes room of kaas? Ook die kan je erbij doen. De room voeg je na het koken toe, de kaas bij het serveren
  • Heb je een restje gehakt? Draai er direct soepballetjes van. Kook ze even en vries zo in.
  • Een appel die dringend op moet kan je ook in soep draaien
  • Heb je een stoofselder met de bladeren er nog aan? Ook die kan je invriezen
  • Als je verse kruiden koopt en je hebt daar een restje van kan je die trouwens ook zo invriezen.
  • ....
Wat doe jij met restjes? 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...