dinsdag 22 april 2014

Shampooloos

Ik schreef hier al eerder hoe ik mijn lege fles conditioner succesvol vervangen had door appelazijn. Mijn shampoo is ondertussen ook al enkele maanden leeg maar die vervangen was best wel moeilijk. Mijn eerste experiment was met bakingsoda (bicarbonaat) omdat ik daar al veel goede dingen van gelezen had maar ik vond het onhandig en kreeg er schilfertjes van. Na een aantal weken ben ik dan overgestapt op experiment 2: Marseillezeep maar dat was vrij onpraktisch en dat experiment gaf ik ook op
Maar nu heb ik al een aantal weken een manier gevonden waardoor mijn haar makkelijk, goedkoop en milieuvriendelijk gewassen wordt.


En de oplossing is heel simpel: Water en appelazijn. Ik spoel mijn haar met water, masseer mijn hoofdhuid even onder een lopende douche en gebruik dan nog wel appelazijn als conditioner. Dus 1 lepel appelazijn in ongeveer een liter water doen, ogen dicht, hand erop, hoofd naar achter en voorzichtig dit mengsel over mijn hoofd gieten. En dan ben ik klaar. De appelazijn spoel ik niet meer uit.
Ik volg nu een aantal weken enkel deze manier en het resultaat blijft goed. Ik was mijn haar normaal 1x per week, evenveel als vroeger. Ik krijg nog altijd complimenten over mijn haar maar die gaan eerder over de lengte dan over de staat. Zelf vind ik dat er qua resultaat niet echt een verschil is.Mijn haar ziet er niet beter of slechter uit.

Voordelen
 • geen slechte stoffen op mijn hoofd
 • geen schadelijke stoffen die in de riool komen
 • supergoedkoop want ik moet geen shampoo meer kopen
 • Omdat ik mijn haar niet meer moet uitspoelen  na de shampoo en conditioner(en dat heel grondig en lang deed om zeker te zijn dat er geen zeep meer inzat) verbruik ik minder water (goed voor het milieu en mijn portemonee)
 • Mijn lange haar is, tegen alle verwachtingen in juist niet zo snel vet (het hoofdhuid haar wel niet) 
 • Sneller klaar met douche
 • Minder afval (want vroeger 2 flessen en nu 1 fles en ik ben ook aan het experimenteren met zelf appelazijn te maken dus als dat lukt zelfs afvalvrij)
Maar er zijn spijtig genoeg ook wel enkele nadelen of dingen waarop je moet letten
 • Mijn haar heeft meer knopen sinds ik geen shampoo en conditioner meer gebruiken en dus heb ik meer borstelwerk, vooral als ik het net gewassen heb. Ik ben sneller klaar met douche maar ik ben meer tijd kwijt met kammen en qua tijd komt het dus wel op hetzelfde neer als shampoo gebruiken.
 • Zorg dat je 2 flessen appelazijn hebt, 1 voor de badkamer en 1 voor de keuken, maakt het allemaal veel makkelijker (je kan ook een beetje in een leeg flesje van iets anders doen en dat in de badkamer zetten)
 • Als je pas uit de douche komt ruik je wel naar appelazijn (maar die geur verdwijnt direct)
 • Als je appelazijn in je ogen krijgt is het niet prettig (of per ongeluk inslikt)
 • Mijn haar dat vlak op mijn hoofd zit is wel iets sneller vet dan vroeger 
 • Doe het water pas net voor je het gaat gieten bij de appelazijn. Anders is het al wat afgekoeld en dat is minder fijn om je douche mee af te sluiten (hoewel dat wel goed is voor de bloedsomloop)
 • De eerste keren dat ik enkel water en appelazijn gebruikte had ik wel meer jeuk op mijn hoofd maar dat is nu eigenlijk zo goed als weg.
 Mijn situatie
Voor mij werkt het vervangen van shampoo en conditioner  door gewoon water en appelazijn heel goed maar dat is misschien persoonlijk. Dus het is misschien handig om wat  over mijn haar te vertellen.
 • Ik heb heel lang haar, niet heel dun,niet heel dik
 • Ik heb heel droog haar. Ik waste het vroeger normaal 1xper week omdat ik het wel zo fris vond maar op zich was het pas na ongeveer 10 dagen vet (heb ik wel een een keer uitgetest)
 • Ik was het nu dus ook 1x per week en nu is het dan ook nodig.Maar misschien is dat nog wennen
 • Ik heb mijn haar nooit gekleurd of een permanent laten zetten ofzo. 
 • Ik waste het vroeger met schwarzkopf shampoo en conditioner (eerst de groene kruidenbalsem maar toen ik die niet meer vond heb ik een aantal verschillende geprobeerd) 
 • Ik heb mijn haar eigenlijk nooit los. 's morgens snelde borstel er door halen en een staart maken. Ik ziet overdag ook nooit aan mijn haar eigenlijk
 • Ik slaap ook met mijn haar in een staart
 • Ik ben het laatste half jaar ook niet meer in een zwembad geweest. Geen idee dus of ik op deze manier chloor uit mijn haar zou krijgen
Zelf ben ik heel blij dat ik deze verandering heb doorgebracht in mijn leven. Ik heb nog wel een fles shampoo en conditioner liggen die ik opzij hield voor op vakantie ofzo maar ik denk nu dat ik dan ook gewoon een kleine portie appelazijn zou meenemen.Want uiteindelijk is dit zowel voor mijn lichaam, mijn financiën, de orde in mijn badkamer en ook nog eens het milieu beter. Wat wil een mens nog meer?

Zijn er nog mensen die eraan denken om shampoo te schrappen? Of waardoor heb je het zelf al vervangen? 5 opmerkingen:

 1. Hmm ik zit twijfelachtig in een low-poo fase ... Heb sowieso al jaren shampoo zonder parabenen, siliconen of sls maar ga wekelijks (soms tweemaal) zwemmen, was nu al 4 weken slechts 1x (na het zwemmen) met minder shampoo, maar hoe ik dat moet gaan oplossen houdt me tegen volledig shampoovrij te gaan ... :/ na het douchen haar naar voor en koud water erover tot je haar en hoofdhuid afgekoeld zijn hielpen mijn overgangsfase enorm maar ook het kammen na het wassen gaat hiermee vlotter, misschien geldt dit ook voor jou?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben niet zo'n fan van koud water na het douche vrees ik ;-) Maar misschien moet ik het eens proberen (als het wat warmer is)
  Met zwemmen is mijn manier misschien niet ideaal. Je kan het altijd eens uitproberen, liefss wanneer je niet teveel onder de mensen moet komen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. :) Dat begrijp ik, ik begon het steeds verfrissender te vinden, maar houd niet van koud water op mijn buik en benen, deze houd ik dan ook uit de koude straal. Op mijn hoofd, gezicht en armen voelt het wel heerlijk :)
  Op het werk draag ik een haarnetje, dus daar kan ik wat valsspelen :) Maar het gaat me vooral om het chloor eruit te wassen ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk, je leest steeds vaker dat mensen de shampoo laten staan en vervangen.
  Eigenlijk als je goed nadenkt, is het ook heel raar om je haar eerst met shampoo te wassen zodat het zacht word, en vervolgens stopt men het haar vol met lak, wax, of gel om het weer een beetje te laten zitten. ;)

  Zelf gebruiken wij ook al een poosje (bijna een jaar) geen shampoo meer en wassen het haar alleen met lauw water.
  In het begin is het haar een beetje vetter, maar na een aantal weken verdwijnt het vette.
  Je haar gaat er voller uit zien, en groeit beter en je hebt niet zoveel last van dode puntjes.
  Ook roos is geheel verdwenen.
  Dus voor ons heeft het alleen maar voordelen om shampooloos door het leven te gaan

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben begin dit jaar gaan experimenteren met shampooloos wassen. Een alternatief waar ik op stuitte was het gebruiken van maizena, om je haar te ontvetten. Maar daar ben ik ook alweer vanaf gestapt. Je kunt mijn bevindingen nalezen op mijn blog: http://artyfartylife.com/no-poo-update

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...