vrijdag 2 augustus 2013

Voordelige vrijdag: Love yourself

OK. De titel klinkt misschien wat zweverig maar van jezelf houden levert grote besparingen op. Ik heb altijd al van  mezelf gehouden. Geen  idee hoe het komt. Toen ik jaren geleden ooit de film "Mean girls" zag was deze scene zo herkenbaar voor mij.


Drie mooie meisjes die voor een spiegel staan op te noemen wat er allemaal mis is met zichzelf. En een vierde die er bij staat en het niet echt snapt, net als ik vroeger. Het lijkt wel of je als meisje/vrouw wordt opgedrongen on jezelf lelijk of mismaakt te voelen. Niet alleen door reclamemakers maar ook door leeftijdsgenoten. Nu ik 29 ben en ook tegen mensen durf te zeggen dat "ik mijn lichaam accepteer" (wat voor mij nog een understatement is) snappen ze dat niet en kijken ze je aan of je niet goed bij je hoofd bent.

Maar er is nu eenmaal een industrie die wil dat je niet van jezelf houdt. Die wilt dat je kilo's make up koopt, valse nagels laat zetten, afslankondergoed aanschaft, leeft op dieetvoeding, voor elk feest een nieuwe outfit hebt,...  En die industrie zet je onmogelijke schoonheidsidealen voor waardoor je jezelf lelijk vindt en dus lekker veel geld uitgeeft.

Make up: Sommige vrouwen komen hun huis niet uit zonder foundation, blush, oogschaduw, eyliner,...  weet ik veel. en elk jaar is een nieuwe kleur de trenddus kopen,kopen,kopen. Voor hoeveel euro's heb jij make up in huis? Je bent een natural beauty en hebt dit echt niet nodig. Dus bouw langzaam af. Koop geen nieuwe meer en gebruik eventueel op wat nog in je voorraad zit. Ik zelf gebruik nooit make-up, veel teveel werk, tijd en geld. Ik houd van mezelf zoals ik ben.

Corrigerend ondergoed: Mijn moeder draagt dit graag bij feestjes en heeft dit ook voor mij gekocht omdat ze vindt dat ik te dik ben. (Ja, ik ben te dik en enkel uit gezondheidsstandpunt vind ik dit een issue). Maar corrigerend ondergoed helpt niet echt tegen dik zijn. Je bent een beetje slanker als je het aanhebt en daar stopt het. Plus: het zit niet lekker, je zweet er in, het plakt en het is veel te warm (en het is een heel gedoe als je dan naar het toilet moet). Dus ik heb het teruggegeven aan mama. Als ik iets oncomfortabel aanheb op een feestje zie ik er met slankere buik slechter uit dan wanneer ik me gewoon goed voel met dikkere buik.
En misschien ligt het aan mij maar ik let ook niet zo op de buiken van andere mensen, dus niemand die het bij mij zou zien denk ik. Dus moet je ook niet meer kopen. Weer geld uitgespaard omdat je weet dat je niet mooier wordt van een veel te strakke onderbroek.

Dieetvoeding, vermageringspillen,... en dieetrages: Als het echt zou werken,zouden er dan nog dikke mensen bestaan? Als het zo simpel was. Hop10 weken elke dag een pilletje en het vet smelt weg? Geloof er niet in. Voel je jezelf te dik? Misschien zit het tussen je oren. Ben je echt te dik? Ga dan voor gezonde voeding. een gemakkelijke weg bestaat niet. Je kan je arm kopen aan dieetboeken, shakes, vetverbrandingspillen,...  Maar je  bent mooi zoals je bent. Dus schrap dat ook maar allemaal van je boodschappenlijstje.

Huidproducten: Misschien heb ik goede genen maar ik heb een gladde huid. Wat mijn geheim is? Water. Mijn gezicht was ik gewoon met water. De rest met water en een mengeling aan zeep/doucheschuim,... al naargelang wat ik krijg van inspiratieloze mensen die standaard een cadeaupakket van de bodyshop ofzo geven als cadeau. Soms zitten er in zo'n pakket ook scrubs of bodylotion ofzo maar die vergeet ik meestal te gebruiken. En als ik niets meer gekregen heb gebruik ik gewoon een blok zeep. En ik heb een mooie huid vind ik. Ik ben een keer met een paar vriendinnen naar een speciale avond in een schoonheidssalon geweest en volgens die schoonheidsspecialiste was er wel van alles mis met mijn huid maar had ze voor elk probleem ook wel een middeltje. Dus als je omgeving je bekijkt met een sterk vergrootglas zien ze misschien wel oneffenheden op je huid maar als ze je gewoon bekijken is er toch niets aan de hand.
En als je een puistje hebt, dan heb je een puistje, dat is volgende week gewoon terug weg. Dat geeft aan dat je een mens bent, mensen zonder puistje zijn misschien wel Androids of vermomde aliens ;-)
Een vriendin van mij had vroeger wel eens last van een wrat op haar kin. Als ze die liet weghalen kwam ze na een tijd terug enzo. Als we dan uitgingen droeg ze een sjaal tot over haar kin omdat ze zich schaamde voor die wrat. Maar wat ziet er in een donker warm café nu erger uit, iemand met korte mouwen en een sjaal of een kleine wrat op je kin?
Dus, je bent mooi zoals je bent niemand gaat je zorgvuldig bestuderen dus bestudeer jezelf niet 20minuten voor een vergrotende spiegel. Kijk alleen 5 seconde om te zien of er geen tandpasta op je kind hangt of chocolade in je mondhoeken. En stop dus met allerlei smeersels en handcreme's,.. te kopen

Kleding: Als we de media moeten geloven moeten we als vrouw regelmatig teleurgesteld voor onze kast staan en uitroepen: "ik heb niks om aan te doen!!"
Dit is het stuk waarbij ik zelf het meest gezondigd heb. Ik een hele grote,goed gevulde kleerkast. Maar de laatste keer dat ik ben gaan winkelen was ergens april en toen had ik niet eens zoveel gekocht. Ik heb kledingstukken die meer dan 10 jaar oud zijn die ik toch nog draag. (eerlijk: 1 kledingstuk, een wollen vest die ik ook maar weinig draag.) Maar mijn lievelingskleedje was van bij de trouw van mijn broer. Een paar weken geleden was die broer 5 jaar getrouwd dus dat is toch ook al 5 jaar. En dat kleedje zou ik nog steeds aandoen voor een feest ofzo.
En dan zijn we er. Vrouwen deken dat ze voor elk feest een nieuw kleedje moeten hebben,want stel je voor dat iemand ziet dat je dat vorige keer ook aanhad.
Stel je gaat vandaag naar een trouwfeest van vrienden. Je ziet er veel mensen die je kent, praat met ze, lacht naar ze, danst  met ze,... Kan je dan morgen van elke vrouw nog omschrijven wat ze aanhad? En stel dat je binnen 3 maand terug een feest hebt waar een aantal van dezelfde mensen aanwezig zijn, zou je dan echt kunnen herinneren dat dat kleedje ook aanhad op het trouwfeest? Indien de pasgetrouwde bruid nu in haar trouwkleed op het feest zou verschijnen, dat zou je merken, maar voor de rest? Ik denk het niet.
Hier zie ik trouwens een grappige paradox. Iedereen is zo onzeker over zichzelf maar denkt tegelijk dat ze constant in de spotlight staat en dat iedereen haar zorgvuldig bestudeerd en opschrijft wat ze aanhad en hoeveel ze al dan niet was bijgekomen. Dit NIET het geval dus relax en genieten trek gerust dat zelfde kleedje nog eens aan.  (tenzij je constant achtervolgd wordt door roddelpers natuurlijk)
De mode veranderd ieder seizoen maar een vrouw die  van zichzelf houd, weet dat ze daarboven staat en draagt vol trots de kleren van vorig seizoen. Of in mijn geval: Ik lees geen tijdschriften en ga amper winkelen dus ik heb geen idee wat de mode is. Draag waar jij je goed in voelt en vergeet al de rest. Daarom dat je ook lekker tweedehandskleding zou kunnen kopen. (Al moet ik eerlijk toegeven dat ik dat zelf niet doe. Tweedehandskleding in grote maten zijn meestal tenten terwijl ik het niet erg vind om mijn rondingen te laten zien. )

Merken: Of het nu gaat over kledingmerken, sportmerken, handtasmerken,... Dat heb je allemaal niet nodig. Die merken besteden veel geld om jou te doen geloven dat je niets waard bent, tenzij je natuurlijk een chanelzonnebril hebt,  ondergoed van Sloggi, Nike sportkledij, Pepejeans,...
Je bent een geweldige vrouw en hebt dat allemaal niet nodig. Je sport heus niet beter in duurdere kleding en je bent niet meer waard als je een dure handtas hebt. Je eigenwaarde hangt niet af van wat je hebt maar in welke mate je jezelf aanvaard. En mensen die alleen belang hechten aan wat je hebt en niet aan wat je bent verdienen het niet om met jou te mogen omgaan. Jij staat daarboven want je bent niet zo naïef om alle reclame te geloven en je IK-merk is belangrijker dan trends.

Oke. Dit begint een lange post te worden. Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel en dat de post niet zo zweverig is.  Al die rommel die hierboven vernoemd is heb je niet meer nodig als je van jezelf houd of toch je zelf aanvaard. Vind je dat moeilijk? Dan hier 1 oefening.
Bekijk het filmfragment nog eens. Zit er waarheid in wat de meisjes zeggen? Kies er 1 meisje uit  en benoem 3 positieve dingen over haar.
Ga nu voor je eigen spiegel staan en  benoem 3 positieve dingen aan jezelf. Spreek ze maar uit een aantal keren.
Bv: Ik heb heel mooi haar. Ik ben best fier op mijn borsten. Mijn ogen hebben een speciale kleur groen, ... Ik ben de perfecte versie van mezelf en ik ben mooi zoals ik ben
Herhaal deze 3 dingen elke morgen tegen je spiegelbeeld. Misschien vind je er later nog meer dan 3.

Elke keer als je iets wil kopen om jezelf "mooier" te maken denk je terug aan deze dingen. Je bent de perfecte versie van jezelf en je bent mooi zoals je bent: dus je moet niet mooier worden en je wandelt glimlachend de winkel uit zonder iets te kopen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...