woensdag 10 juni 2015

Een schotel broodbeleg

Het is weer een tijdje geleden dat er hier is stond maar vriendje heeft het dakterras aangelegd, of toch bijna. We kunnen er al op zitten maar mogen niet te dicht bij de rand komen want de omheining is er nog niet. Tijdens de werken lag het hier vol met gereedschap en planken waardoor ik weinig zin had om uitgebreid te koken. Gelukkig heb ik steeds een mooie voorraad maaltijden in de diepvriezer zitten en kan ik terugvallen op een aantal simpele recepten als pasta met spinazie. Maar als ik niets nieuw kook is er weinig te posten.  En toen ik dan eindelijk terug wat leuke receptjes had was de kabel van het fototoestel ook eventjes zoek. Iets te hard opgeruimd voor het bezoek dat we dit weekend kregen ;-)

Zowel de aanleg van het dakterras als de verjaardag van vriendje werd namelijk gevierd dit weekend. Gemakshalve koos ik voor pistolets en daarbij horen natuurlijk enkele broodsalades. Als je die in de winkel koopt zit er allerhande rotzooi in als smaakversterkers, kleurstoffen, suikers,... Dus maak ik zel zelf, ander voordeel hiervan is dat je gemakkelijk met bio-ingrediënten kan werken.
De jarige Job wou geen veganistische verjaardag en dat is het dan ook maar niet geworden.

Vijf heerlijke dingen en niet eens moeilijk te maken



Komkommersla (vegetarisch)
Komkommersla was altijd mijn favoriet. Deze is lekkerder dan uit een potje en nog gezonder ook.
  • een halve komkommer
  • een halve ui
  • 1 teentje knoflook
  • 150gr yoghurt (kan ook met sojayoghurt veronderstel ik)
  • gedroogde dille
  • peper en zout
  1. Snipper de ui en de knoflook
  2. Snij de komkommer in heel dunne plakjes of snij hem in de lengte in 4 en maak er dan iets dikkere plakjes van.
  3. Meng de ui, look, knoflook met de yoghurt. 
  4. Kruid af naar smaak
Tonijnsla
Eigenlijk eet ik nooit tonijn omdat ik dat associeer met overbevissing. Maar dat is voornamelijk blauwvin tonijn. Veel tonijn uit blik is skipjack die niet overbevist is en zelfs een MSC-keurmerk kan hebben. (Kijk op de viswijzer voor meer info.) Dus zo af en toe eet ik het wel eens (al kon ik me de laatste keer niet meer herinneren).Zo'n blikje in huis kan handig zijn, bijvoorbeeld als je zin hebt in rotzooivrije tonijnsalade
  • 1 blikje tonijn
  • half potje kappertjes
  • halve ui
  • Een paar lepels mayonaise (zelfgemaakt of veganaise of uit een rotzooivrije pot)
  • peper
  1.  Snipper de ui.
  2. giet de tonijn af en plet met een vork.
  3. Meng alles. Voeg mayonaise toe tot het niet te droog meer is maar voeg ook niet teveel toe, het moet niet meer zwemmen.
Rucolapesto (veganistisch)
Mijn  zelfgezaaide basilicum was nog niet groot genoeg en er lag nog rucola in mijn koelkast, dan maken we dus maar rucolapesto
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalotje
  • 2 handen rucola
  • scheutje olijfolie
  • peper en zout
  1. Snij de knoflook en ui in 4
  2. Was de rucola en lat uitlekken
  3. Doe de knoflook, ui, rucola en olijfolie in de hakmolen.
  4. Hak tot een redelijk egale massa.
  5. Kruid met peper en zout
Tomaten-muntsalade(veganistisch)
Makkelijker kan niet
  • 2 tomaten
  • 20tal muntblaadjes
  1. Snij de tomaten in blokjes
  2. Snij de munt in reepjes
  3. meng alles
Courgette in het zuur
In het midden van de schotel ligt zelf gemaakte courgette in het zuur. Ook helemaal rotzooivrij en veganistisch. Klik hier voor het recept.

Creatief met de restjes
  • Meng een restje pesto met een restje tomatensalade en doe er wat gekookte pasta onder. Snij er eventueel nog wat groenten bij en je hebt een makkelijke restjessalade
  • Meng een restje tonijnsalade met een restje komkommersla en je hebt nog genoeg salade over voor 2 boterhammen

1 opmerking:

  1. Leuke blog heb je, poosje geleden kwam ik er toevallig op.
    De komkommersalade voor op brood ga ik binnenkort een proberen.

    Je staat in m'n leeslijst, vind het leuk om je te volgen!

    Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...