zaterdag 27 juni 2015

Artisjok met vinaigrette en salade

Een echt zomers gerechtje. Als je dit in het zonnetje op je eigen (dak)terras eet waan je jezelf ergens op vakantie in het zonnige zuiden. Je kan de artisjok als voorgerechtje of aperitief eten maar met een zonnige salade is het gewoon een hele maaltijd. De artisjok koken duurt wel lang maar je hebt er eigenlijk geen werk aan.

Voor 2 porties artisjok met vinaigrette
  • 2 artisjokken
  • 1 citroen
  • 2 lepels balsamicoazijn
  • 2 lepels olijfolie
  • 1 lepel agavesiroop
  • peper en zout
  1. Breek of snij de steel van de artisjokken.Leg ze in een grote kookpot. Vul aan met water totdat de artisjokken onder kunnen staan. De stelen mogen ook mee in de kookpot
  2. Pers de citroen uit en doe het sap samen met de rest van de citroen in de kookpot.  Strooi er een beetje zout bij.
  3. Leg een deksel van een iets kleinere pot op de artisjokken (of een bord ofzo, de artisjokken moeten helemaal onder water staan). Zet dan een passend deksel op de pot. Zet op het vuur en breng aan de kook
  4. Laat 3 kwartier zachtjes koken.(maak ondertussen de salade)
  5. Doe de azijn, olie, agave en wat peper en zout in een potje met deksel en schud goed (of roer met een lepel in een kommetje).
  6. Haal de artisjokken uit het water en laat eventjes ondersteboven uitlekken. 

Voor 4 porties quinoasalade
  • 100gr quinoa
  • ijsbergsla
  • rucola
  • 1 coeur de boeuf tomaat
  • 1 halve ui
  • 1 teentje knoflook
  • andere groenten die je hebt
  1. Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking.
  2. Was de ijsbergsla en snij in reepjes.Was de rucola en snij in 2 of 3. Was de tomaat en snij in blokjes.
  3. Snipper de ui en de knoflook.
  4. Meng alles door elkaar.
Serveer de salade met de vinaigrette en de warme artisjok. De artisjok eet je door de blaadjes uit te trekken, te doppen in de vinaigrette en dan een beetje uit te zuigen (gebruik ook je tanden). Het artisjokhart kan je zo eten of versnijden en onder de rest van de salade mengen. 

OPMERKINGEN
  • het kookvocht van de artisjok moet je niet weggooien. Een lekkere basis voor soep om als bouillon om de quinoa of rijst,... in te koken.
  • Je kan de artisjok ook rauw eten.
  • Vergeet geen grote kom op tafel te zetten zodat je er het "afval" van de artisjok in kan doen. 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...