zondag 20 april 2014

Eenvoudige kokoschocolade

Bij Pasen hoort chocolade, eigenlijk vooral chocolade-eitjes maar om voor elke gelegenheid ander materiaal te kopen is niet echt duurzaam of budgetvriendelijk.
Ik heb al dikwijls chocolade willen maken maar ergens ben ik er nooit aandurven beginnen. Niet omdat het moeilijk lijkt maar omdat ik schrik heb nooit te stoppen. En ik had gelijk want deze creaties zijn makkelijk en superlekker.






Nu ik eenmaal begonnen ben met chocolade ga ik meer experimenteren. Maar maximum 1x per week want anders sta ik elke dag chocolade te maken en te eten. En leven op chocolade is nu ook weer niet de bedoeling.

voor ongeveer 20 kleine pralines (bonbons)

  • 50gr kokosolie
  • 50gr santen
  • 20gr geraspte kokos
  • 20gr raw cacao
  1. Doe de kokosolie en santen in een steelpan
  2. Zet de steelpan in een pot met water (water mag de steelpan eigenlijk niet raken)
  3. Zet de pot op het vuur en roer regelmatig terwijl de kokosolie en santen smelt
  4. Als de kokosolie en santen gesmolten zijn haal je het steelpannetje uit de pot
  5. Laat 5 minuten afkoelen en roer er dan de kokos en cacao door 
  6. Verdeel het mengsel over mallen en zet een half uurtje (of langer) in de diepvries
  7. Haal uit de mallen en bewaar in de koelkast. 
Opmerkingen
  • je kan de mallen ook in de koelkast zetten om hard te worden maar die zagen er bij mij wat fletser uit. De smaak was goed maar de kleur minder
  • Raw cacao bevat (naar het schijnt, google maar eens) vele goede  voedingsstoffen. Als je de cacao verwarmt verdwijnt een deel daarvan. Daarom dat je de kokosolie eerst terug even moet laten afkoelen. Als je er rustig je vinger in kan steken is het goed. Daarom roer je er best ook eerst de kokos door omdat die de temperatuur al een beetje doet dalen.
  • Als je geen mal hebt kan je ook gewoon siliconen bakvormpjes ofzo gebruiken (dan krijg je wel grotere stukken natuurlijk)
  • Je kan er ook noten, rozijnen, dadels,... toevoegen
  • Wil je het wat zoeter? Meng er dan ook honing, agave, stevia,... onder maar voor ons was dat niet nodig

 Vrolijk Paasfeest

4 opmerkingen:

  1. Tof receptje, wil ik zeker proberen, nu (veel) gezonder wil gaan eten. Maar wat zijn santen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Santen is geconcentreerde kokoscreme. Het is een hard wit blok dat je in een kartonnen doosje koopt. Je kan het ook oplossen in warm water om zo kokosmelk te maken. In Nederlandse supermarkten vind je die gemakkelijk. In België weet ik het eigenlijk niet. Misschien vind je het wel in een grote carrefour of als er al een Albert Heijn bij jou in de buurt zit kan je daar eens kijken. Zelf heb ik van het merk bon coco. Ik denk iets van €0,90 per 200gr. Bestaat uit 100% kokosnoot.
    Sarah: ze zijn niet alleen mooi, ze zijn nog superlekker ook ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ;) tis thans een heel apart recept qua ingredienten en verhoudingen, ferm!

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...