zaterdag 25 juni 2016

Bookchallenge update 3

Na 6 maanden is het tijd voor een derde update van mijn deelname aan de Verbeelding Bookchallenge.
Eigenlijk heb ik de voorbije twee maanden vooral non-fictie boeken gelezen en enkel fictieboeken die niet onder een puntje pasten. De laatste week heb ik dan maar een tandje bijgestoken.
Op zich zit ik redelijk op schema dus het zal nog wel lukken dit jaar. Een overzicht van de al gelezen boeken vind je hier en hier De vetgedrukte boeken in de lijst heb ik nu gelezen en bespreek ik onderaan.


  1.     Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt
  2.     Een horror boek Carrie - Stephen King
  3.     Een detective Sneeuwstorm en amandelgeur - Camilla Läckberg
  4.     Een klassieker
  5.     Een humoristisch boek Dagboek van een halve indiaan – Sherman Alexie
  6.     Een briefroman (een boek geschreven in brieven of e-mails) Eilandpost - Mary Ann Shaffer
  7.     Een debuut (het eerste boek van de auteur in kwestie) Gestolen onschuld - Corban Addison.
  8.     Een boek waarin familie centraal staat Onder volwassenen – Sophie Dahl
  9.     Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat De moeder van David S.
  10.     Een boek waarin de dood centraal staat
  11.     Een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat
  12.     Een boek waarin eten centraal staat Chutneys & chapatibrood – Shoba Narayan
  13.     Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek (van zelfhulpboeken tot stationsromannetjes) Het spel van Floor - Renee van Amstel.
  14.     Een boek geschreven door een auteur met Afrikaanse roots
  15.     Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots: Alleen tegen de wereld – Somaly Man.
  16.     Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots
  17.     Een hervertelling van een bekend sprookje
  18.     Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij al boven de 65 was
  19.     Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25
  20.     Een boek geschreven door een auteur die dezelfde voornaam heeft als jij  Sugar mill falls
  21.     Een boek waarin het hoofdpersonage holebi is
  22.     Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is De vreselijke gebeurtenissen van Barnaby Brocket - John Boyne
  23.     Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is
  24.     Een boek dat zich afspeelt in de toekomst
  25.     Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden (hoe verder, hoe beter!)
  26.     Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes (heden en verleden, verleden en toekomst,   heden en toekomst, verleden en nog verder verleden…)
  27.     Een boek dat zich in de dichtstbijzijnde Vlaamse stad afspeelt Het huis aan het kanaal – Georges Simenon.
  28.     Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staat. By the time you read this – Lola Jaye
  29.     Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets las Dixit: Toni Coppers.
  30.     Een boek dat een andere deelnemer van de Verbeelding Book Challenge je heeft gegeven
2. Een horrorboek: "Carrie" - Stephen King
 Eigenlijk had ik nog nooit een horrorboek gelezen. Als ik het dan toch ging doen koos ik ineens voor de enige horrorschrijver die ik kende, en dan ook ineens voor zijn debuut. En eigenlijk vond ik het nog een goed boek ook.
Carrie is een 17-jarig meisje dat bij haar streng godsdienstige moeder woont die haar mentaal en fysiek mishandeld. Haar vader is overleden toen ze klein was. Door haar uiterlijk en haar anders zijn is Carrie steeds het mikpunt van spot. Na weer te zijn uitgelachen beseft ze opeens dat ze over telekinetische krachten beschikt.
In het begin van het boek weet je al dat er een ramp gebeurd is. Het boek is eigenlijk een reconstructie van de gebeurtenissen op basis van krantenartikels, boeken, verslagen van een onderzoekscommissie,... waardoor je de gebeurtenissen vanuit verschillende standpunten ziet. Hoewel je weet dat er iets gaat gebeuren bouwt zich toch een spanning op en wil je het boek in een ruk uitlezen.
Een aanrader als je geen fan bent van horror maar het toch eens wil proberen.

6. Een briefroman (een boek geschreven in brieven of e-mails) "Eilandpost" - Mary Ann Shaffer
Over dit boek las ik eens bij een andere deelnemer aan de bookchallenge, die er positief over was, en dus heb ik het uitgeleend uit de bib.  
Juliet is een 32-jarige schrijfster, journaliste en vooral boekenliefhebster. Tijdens de tweede wereldoorlog heeft ze onder een pseudoniem een reeks in een krant. Na de oorlog wacht haar uitgever en goed vriend Sidney Stark op een boek van haar maar ze heeft niet echt een goed onderwerp. Dan komt ze, via een boek, in contact met Dawsey Adams die op Guernsey woont. Hij is lid van het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey. Dit klinkt zo grappig dat ze er wel meer informatie over wil waardoor ze van verschillende mensen op Guernsey brieven krijgt. Uit die brieven blijkt dat de leesclub eigenlijk een grote invloed op iedereen heeft gehad en hoe het leven op bezet Guernsey verliep.
Daarnaast correspondeert ze ook met haar vriendin Sophie Stark (de zus van Sidney), Sidney, medewerkers van de uitgever,....
Het boek bestaat enkel uit brieven en telegrammen. Verstuurd naar en van de verschillende personages. Toch leest het heel vlot en blijft het boeiend en spannend. Het is een redelijk kort boek dus je hebt in minder dan een weekend uit.
Spijtig genoeg is dit het enige boek van Mary Ann Shaffer, die ondertussen al overleden is. Volgens mij past dit boek ook bij puntje 18 maar ik veronderstel dat ik daar nog wel een ander boek voor vind.

22. Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is:  "De vreselijke gebeurtenissen van Barnaby Brocket" - John Boyne
De vreselijke gebeurtenissen van Barnaby Brocket is eigenlijk een jeugdboek maar zeker de moeite waard om te lezen als volwassenen. Veel dingen zullen kinderen misschien ontgaan: de vele verwijzingen naar schrijvers en boeken (ik gok dat ik minstens de helft gemist heb), hints naar de actualiteit (zoals de crisis in Ierland), de drang om te conformeren, homoseksualiteit,...  
Zelf ben ik fan van John Boyne (The thief of time, The boy in the stripped pyjama's, De witte veer,...) dus ik lees ook zijn kinderboeken . 
Barnaby Brocket woont in Sydney met zijn doodnormale ouders.Alleen is hij zelf verre van normaal. Hij heeft namelijk geen last van de zwaartekracht, hij zweeft en kan enkel met behulp van gewichten op de grond gehouden worden. Buiten zou hij dus zomaar kunnen wegvliegen. En zijn ouders schamen zich voor hun abnormale zoon. En dus beleeft Barnaby op achtjarige leeftijd allerlei avonturen.
Leefplezier voor jong en oud dus.  
 

2 opmerkingen:

  1. Leuke challenge! Vooral nr 28 is grappig, want het past bij de titel...by the time you read this......ben je een jaar verder :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De challenge is niet opgesteld door mij maar door Kathleen van Verbeelding.org en het is inderdaad een leuke lijst.Misschien kan je ook nog meedoen? Of hopen dat er in januari een nieuwe lijst komt ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...