zondag 5 juni 2016

Geniale knoflooksaus

Frietjes, barbecue, een salade, met groentendip, op pita of kebap, gewoon op brood,... knoflooksaus smaakt toch altijd (behalve bij desserts en chocolade misschien). Ik heb al verschillende lekkere knoflooksausen gemaakt maar deze is echt wel de beste. Gewoon weg geniaal.
Waarom is ze zo geweldig? 
Omdat ze lekker is natuurlijk maar daarnaast is ze ook
  • veganistisch
  • suikervrij, e-nummervrij en volledig rotzooivrij (en ook glutenvrij, sojavrij, notenvrij,...)
  • snel klaar
  • spotgoedkoop
  • je hebt er maar 2 alledaagse ingrediënten voor nodig
  • Je kan naar hartenlust variëren
  • Er zit zelfs geen of amper vet in (voor mensen die daar bang voor zijn) 
  • smeuïg van textuur
  • Had ik superlekker al gezegd?
  • ....
En de nadelen? Euhm.... dat ze maar een paar dagen houdbaar is.
Het geheime ingrediënt is geen duur superfood dat je nergens vindt maar doodgewoon appel. Jawel appel.  Tijd om aan de slag te gaan dus.

Voor een potje basisversie
  • 1 gewone appel
  • 1 teentje knoflook
  1. Was de appel. Schillen is niet nodig (zeker niet bij een biologische)
  2. Snij de appel in kwarten. Verwijder het klokhuis en snij elk stuk in 4.
  3. Doe de appel in een klein steelpannetje. Bedek met water en breng aan de kook.Laat een paar minuutjes koken tot de appel goed zacht is.Giet af en laat uitlekken
  4. Pel het knoflookteentje en doe samen met de appel in een hakmolen.
  5. Hak tot een egale massa. 
  6. Surprise surprise: goddelijke knoflooksaus

UPGRADES:
  • voor een iets lekkerdere versie kan je er nog een lepeltje olijfolie aan toevoegen
  • Kruid gewoon met wat peper en zout
  • Roer er na het fijnhakken nog wat (verse) groene kruiden doorheen: bieslook, peterselie, koriander, tijm, Provençaalse kruiden,...
  • Voeg wat gerookt paprikapoeder en wat harissa toe voor een pittig knoflooksaus (zie foto onder maar hier zit er ook nog een restje geraspte wortelen doorgemixt)
  • Meng er wat gesneden komkommer en een beetje gesnipperde ui door en je hebt een veganistische vervanger voor tzatziki 
  • Laat de knoflook weg en mix er sambal oelek door voor veganistische samoerai.
  • .....
  • Experimenteer (en houd me op de hoogte van leuke vondsten) 

OPMERKINGEN
  •  Ik heb al verschillende appelsoorten gebruikt en het lukt steeds. 
  • Afhankelijk van je smaak en de appel kan je ook 2 teentjes knoflook toevoegen
  • Het kookwater van de appel kan je opvangen en laten afkoelen. Dan is het een prima drankje
  • Bewaar een paar dagen in een gesloten potje in de koelkast

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...