dinsdag 28 juni 2016

Nasi, plantaardig maar vooral diervriendelijk.

Plantaardig? Terwijl ik dit daarnet typte bedacht ik dat het toch een raar woord is. Veganistisch eten lijkt meer eerder dier-aardig.Maar soit. Nasi dus. De vleeseter in huis had zo zijn twijfels bij veganistische nasi maar vond het toch voor herhaling vatbaar. Misschien volgende keer zelfs zonder zijn kipfiletje erbij.

Ik at het met superlekkere tofu bij, vriendje met gewoon gebakken kipfilet maar die neem ik hier niet bij op. Daar zorgde hij voor. Laat je niet afschrikken door de lange lijst. Het valt allemaal goed mee.



Voor 4 porties


  • 2 grote wortels
  • 250gr broccoli
  • 1 rode paprika
  • 150gr erwtjes (vers of diepvries)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 pepertjes (naar smaak)
  • 2 ananasringen (blik, op sap)
  • 200gr rijst
  • half theelepeltje Kurkuma (optioneel)
  • halve theelepel Komijnpoeder
  • Rijstolie
  • Sojasaus
  • 200gr tofu
  • sojasaus (zonder suiker)
  • 1 lepel sesamzaad
  • Half theelepeltje gerookt paprikapoeder
  • Peper en zout
  • Rijstolie
  1. Knijp het overtollige vocht uit de tofu en snij in blokjes. Meng 2 lepels sojasaus met de sesamzaadjes en leg de tofublokjes hierin. Roer af en toe.Laat minstens een uurtje marineren
  2. Kook de rijst met een half theelepeltje kurkuma.
  3.  Snij de wortelen en broccoli in stukjes. Breng water aan de kook en laat de wortel en broccoli ongeveer 3 minuten pocheren. Giet af en laat goed uitlekken.
  4. Snipper de ui, knoflook en pepertjes. Snij de ananas in blokjes.Snij de paprika in blokjes.
  5. Verhit rijstolie in een grote pan of pot. Fruit de ui met de knoflook en de pepertjes. Voeg komijnpoeder en gerookt paprikapoeder toe. Bak kort mee tot het lekker ruikt. 
  6. Voeg de wortelen, paprika en broccoli mee. Bak eventjes mee. Voeg de erwtjes toe.
  7. Blijf roeren en voeg ook de rijst en ananas met een scheutje sojasaus toe. 
  8. Bak alles al roerend. Kruid bij naar smaak. Haal van het vuur.
  9. Verhit rijstolie in een pan en doe de tofublokjes met de marinade hier in. Bak een vijftal minuten en roer regelmatig. 
  10. Serveer de nasi met de tofublokjes, sojasaus, sambal oelek en eventueel zelfgemaakt satésaus.

OPMERKINGEN
  • Je kan de wortelen en broccoli ook in een metalen vergiet boven de rijst hangen terwijl die kookt.ZO stoom je ze al gaar. Ze moeten niet helemaal gaar zijn maar toch al een beetje. Stomen boven de rijst bespaart water en energie
  • Ik ben niet zo'n fan van blik maar ik koop ook niet zo graag verse ananas omdat je niet altijd weet of die met de boot of het vliegtuig is gekomen. Dus zo af en toe ananas uit blik eet ik al wel eens. Wel zonder suiker.
  • Je kan 101 andere groentecombinaties maken. Met (Chinese) kool, pastinaak, bataat, bloemkool, pompoen, courgette,.... wat je maar in huis hebt.
  • Ook kruiden kan je naar smaak toevoegen of weglaten
  • Rotzooivrije sambal oelek en sojasaus vind je in de wereldwinkel

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...