zaterdag 12 maart 2016

Broccoligratin veganistische en vegetarische versie

Toen er broccoli in ons groentepakket zat stelde Mr. Rotzooivrij voor om een een aardappelschotel uit de oven mee te maken. Ik veronderstelde dat hij gratin bedoelde en had nog gelijk ook.
Zelf wou ik een veganistische versie maar gesmolten kaas wil hij echt niet laten. Dan maar een veganistische gratin met aan 1 kant kaas erop.
In veel aardappelgratinrecepten wordt er room gebruik, of sojaroom maar dat vond ik niet nodig. Gewoon met een soort bechamelsaus is beter, vind ik. Het is even wat werk maar "Hey, het is zaterdag eh!"

Voor 3 porties

  • 350gr aardappels 
  • 1 broccoli 
  • 1 preiwit 
  • 1 ui 
  • 2 teentjes look 
  • Olijfolie
  •  Een takje tijm 
  • Peper en zout 
  • 25gr olijfolie 
  • 25gr speltbloem 
  • Halve eetlepel mosterd 
  • Scheutjes citroensap 
  • Gedroogde tijm 
  • 300ml bouillon (of kookvocht van de aardappels) 
  • Geraspte kaas Of 1 lepel gistvlokken met 1 lepel havermout
  1. Schil de aardappels en snij in schijfjes. Snij de broccolisteel ook in schijfjes.
  2. Kook de aardappelschijfjes net gaar in een pot met een tijmtakje in. Voeg als het water kookt ook de broccolistelen toe.
  3. Giet af en vang het water op
  4. Snipper de ui en knoflook.Snij de prei in halve ringen en de broccoli in kleine roosjes. 
  5. Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui met de look. Voeg de prei en broccoli toe en laat een paar minuutjes bakken.Kruid met peper en zout.
  6. Verdeel de helft van de groente over de bodem van een ovenschaal en leg er een laagje aardappel en broccolischijfjes op. Verdeel er de rest van de groenten over en dan de rest van de schijfjes.
  7. Verhit de 25gr olie in een sauspannetje (of de kookpot van de aardappels) en roer er de bloem door om een roux te maken. Blijf roeren tot het deegachtig is. Giet er dan de bouillon (of het kookvocht van de aardappels over). Voeg de mosterd, citroensap, peper en zout en wat gedroogde tijm toe. Breng al roerend aan de kook en laat eventjes indikken.
  8. Verdeel de saus goed over de ovenschaal en bestrooi met geraspte kaas of een mengeling van havermout en gistvlokken.
  9. Zet de schaal ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200C.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...