dinsdag 8 maart 2016

Duurzame dinsdag: Veganchallenge


Hoewel iedereen nog volop in dagen zonder vlees-modus zit heb ik me ingeschreven voor een iets intensere, maar kortere uitdaging: De VeganChallenge.
Van 1 april tot 1 mei eet ik volledig plantaardig (of probeer ik dit toch). Het wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme die zoveel mogelijk mensen wil laten kennis maken met de voordelen van Veganistisch eten.

Veganistisch eten heeft veel voordelen voor het milieu, jezelf en het dierenwelzijn. Hier geef ik kort even weer waarom plantaardige voeding duurzaam is:

 • Mestoverschot en vervuiling: Dieren schijten en als je massaal veel dieren kweekt krijg je dus massaal veel kak. Hierdoor komt er teveel nitraat, fosfaat en ammoniak in de grond en waterloop terecht.
 • Veehouderij is verantwoordelijk voor 18% van de jaarlijkse, wereldwijde CO2 uitstoot. Volgens sommige bronnen is dat zelfs meer dan de wereldwijde transportsector.
 • Kap van bossen en tropisch regenwoud: Om vee te kweken is veel voedsel nodig en daarom heeft men landbouwgrond nodig voor soja- en maisteelt. Gevolg: vooral in Brazilië verdwijnt er elke dag meer en meer regenwoud. Niet voor sojamelk voor veganisten maar voor veevoeder.
 • Massale overbevissing en schade aan de zeebodem door megavisserij
 • De productie van vlees heeft veel water nodig. Voor 1 kg kip zou meer dan 4000liter water nodig zijn. Voor varkens of rundvlees nog meer
 • Vlees zit meestal stevig verpakt in plastic, elfs het biologisch vlees dat ik koop. Groenten, peulvruchten, noten,... hebben veel minder verpakking nodig
 • Vlees, eieren, melk,... zijn voedingswaren die snel slecht worden en waarmee we ook geen risico nemen. Kip die al wat lang in de koelkast ligt zal sneller in de vuilbak terechtkomen dan een heel rijpe tomaat. 
 • Geen nood meer aan GMO's. Een moeilijk argument dat je vaak hoort ten voordelen van GGO's is dat er een groeiende wereldbevolking gevoed moet worden. Als we geen mensen willen laten sterven van honger zouden GGO's de uitkomst zijn. Maar indien iedereen plantaardig zou eten is de opbrengst sowiso voldoende. Met het water en de landbouwgrond die nu gebruikt wordt voor veeteelt kan je ook gewoon plantaardig voedsel voor mensen produceren. 
Dus nog 22 dagen en ik ga 1 maand volledig plantaardig eten. Echt moeilijk lijkt dit me niet maar we zullen zien. Heb je ook interesse? Ga zeker eens een kijkje nemen op de website. Hier vind je inspirerende recepten en weekmenu's en kan je een buddy uit je buurt zoeken die je kan helpen wegwijs te worden in de wondere wereld van plantaardig eten

Doe jij ook mee?

2 opmerkingen:

 1. Goede challenge! Ik zou zeker met minder vlees kunnen, maar helemaal zonder? Ik ben benieuwd naar hoe het bij je gaat :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal je hier op de hoogte houden. het vlees lijkt me geen probleem. Kaas wordt meer een uitdaging.

   Verwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...