dinsdag 13 mei 2014

Appelazijn

Ik gebruik best wel wat appelazijn. Het meeste eerlijk gezegd op mijn haar maar ook regelmatig in de keuken. Als je appelazijn koopt zit er meestal sulfiet in en ook al eens E-nummers. Goede biologische appelazijn is vaak minder goed voor je portemonnee. Dus.... maken we het zelf. Je hebt eigenlijk enkel (biologische) appels, water en veel geduld nodig. Beter nog, je kan er zelfs je afval van appelen voor gebruiken.


Voor ongeveer 1 liter
  • 4 appels
  • water
  1. Was de appels, snij in stukken (helemaal, dus je klokhuis hoef je niet te verwijderen, zelfs het steeltje mag erbij) en doe in een glazen kom
  2. Overgiet met water tot de appels onder staan
  3. Leg eventueel een bord op de appelstukjes zodat ze niet komen bovendrijven
  4. Doe een propere keukenhanddoek over de kom en zet deze vast met een elastiekje
  5. Zet de kom ergens uit de weg (bij mij stond ze gewoon op een kast maar wel ergens waar de zon niet direct op scheen)
  6. Laat ongeveer 4 weken staan maar je kan wel af en toe eens roeren en controleren of er geen schimmel op staat. er komt wel een soort van vies laagje in maar dat is de moer en die moet er zijn. 
  7. Na 4 weken giet je de appelazijn door een propere keukenhanddoek in een propere kom. Wring de appelstukjes die overblijven in de handdoek goed uit. (gewoon goed duwen op handdoek)
  8. Hang een andere propere keukenhanddoek over de kom met de gezeefde azijn en laat nog een dikke week staan
  9. Giet de azijn over in propere, lege flessen
Opmerkingen
  • In plaats van hele appels zou je ook enkel de schillen en klokhuizen kunnen gebruiken. Als je dus bijvoorbeeld een voorraad appelmoes gaat maken kan je het afval nuttig gebruiken. Ik schil mijn appels echter zelden dus koos ik voor hele appels
  • Ik gebruikte appels zonder plekken op. Ik denk dat het anders sneller zal schimmelen
  • Naar het schijnt moet je als er schimmel opkomt het hele brouwsel weggooien maar ik heb het niet voorgehad. 
  • Ik heb eens iets gelezen over exploderende flessen. Daarom heb ik de flessen niet helemaal vol gedaan. Het kleine potje wel. Dat staat in een bak als experiment om te zien of de druk te groot wordt.
  • Ik zet nu 1 fles in de badkamer en 1 flesje in de keuken. Handig.
  • Ik roerde ongeveer 2x per week de appelstukjes door elkaar maar ik weet eerlijk gezegd niet of dit echt nodig is
  • het hele proces duurt wel 5 weken maar je hebt er weinig werk aan.
  • Doordat je geen verpakking moet kopen bespaar je nog op afval ook. 
  • 4 biologische appels gaven mij 1,1 liter azijn. Dus het is zelfs goedkoper dan gewone appelazijn uit de winkel.
  • Met een mooi etiket op de fles ook geschikt als klein cadeau (al zal niet iedereen het even hard appreciëren) 


5 opmerkingen:

  1. Oh, supermooie foto! Super in zo'n flessen!
    Ik ben ook bezig met appelazijn, net iets andere werkwijze; minstens 8 weken wachten :( ... Maar eerlijk gezegd ben ik de tel wel kwijt :D
    Ik ben ook benieuwd naar de druk in de fles want de gist is nog niet dood he?
    Ik roerde niet, vermoed ook dat alles wel zijn weg zoekt :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voorlopig is er nog niks gesprongen. Het ene is een wijnfles,het andere een flesje van ahornsiroop en het kleinste een kruidenpotje. Ik denk dat een paar dagen meer of minder trouwens geen verschil uitmaken hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo'n vaart zal het wel niet lopen zeker? Als je over 2 weken geen lucht hoort ontsnappen als je de fles eens open draait weet ge genoeg denk ik :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beter! En hoe lang blijft het ongeveer goed als je het hebt overgegoten in de flessen? (gaat het daarna nog schimmelen, bijv?) Ik was benieuwd :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het net overgegoten dus dat weet ik nog niet. Ik veronderstel dat het niet meer zal schimmelen maar ik zal het laten weten als het wel misloopt.

      Verwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...