zaterdag 15 maart 2014

Witloof met hesp en kaassaus

Lekker klassiekekost die ik toch super lekker vind. Ik heb ooit in Ierland gewoond en ging dan op zaterdag speciaal naar een farmer market in de hoop daar witloof te vinden. In Supermarkten vond je het niet (daar vond je dan wel weer makkelijker pastinaak en andere knollen) en zelfs op farmer markets was het in het seizoen niet altijd te krijgen. Vond ik het wel? Dan maakte ik er steevast dit winterkostje mee. Naar het schijnt ook ideaal om kinderen witloof te doen eten. Niet dat ze het direct lekker gaan vinden maar geen witloof is geen kaassaus.



Hier hebben we er weer  een blauwe kaas variant van gemaakt want zoals regelmatige bezoekers van mijn blog wel doorhebben gaat er hier redelijk wat blauwe kaas door. Ik ben gek op blauwe kaas en andere echte kazen. Ik kook en bak regelmatig veganistisch maar als er iets is wat ik zou missen als ik 100% veganistisch zou eten is het wel echte kaas. Als je niet zo van blauwe kaas houd kan je die in dit recept makkelijk weglaten. Ik heb vandaag genoeg zuivel voor een hele week binnen denk ik.Gelukkig dat ik normaal plantaardige melk gebruik)


Bij mijn Hollandse schoonmoeder heb ik ook eens witloof met ham en kaas gegeten maar ipv kaassaus strooide zij er gewoon geraspte kaas over. Geen idee of dat typisch Hollands is. Zoja, Hollands vriendje vond mijn witloof lekkerder dan dat van zijn mama.

Ik was snel naar de lidl geweest toen ik daar bedacht dat ik nog ham nodig had. Ik heb daar geen rotzooivrije ham gevonden dus daar moet je wel op letten. Er waren hammen met maar 76% varkensvlees en voor de rest water en rotzooi. Ik heb uiteindelijk een verpakking hes[ gevonden met 97% varkensvlees wat de hoeveelheid rotzooi toch al verkleinde. Ben ik blij dat ik mijn broodbeleg zelf maak.

De kaassaus maak ik met een roux wat boter en bloem is. Normaal gewone witte bloem maar ik vervang ze hier met speltbloem. Een roux lijkt misschien moeilijk maar dat is het niet. Misschien is het bij je al mislukt maar probeer zeker opnieuw. Belangrijk is dat de roux en de melk warm en koud moeten zijn. Dus als je roux warm is moet de melk koud zijn. Ga je de roux later aan een saus toevoegen die al warm is? Dan moet je de roux helemaal als eerste maken zodat hij afgekoeld is als je het bij een warme saus brengt.     

Voor 2 porties
Kaassaus
  • 20gr boter
  • 20gr speltbloem
  • 350ml melk (of plantaardige melk)
  • 60gr geraspte kaas naar keuze (vb emmentaler).
  • peper en nootmuskaat
  1.  Smelt de boter in een pot.
  2. laat op het vuur staan en voeg al roerend de bloem toe.
  3. Blijf roeren (zorg dat je goed tot in de kanten van de pot gaat) tot je het een half droog homogeen mengsel hebt dat lekker ruikt. 
  4. Voeg dan al roerend de melk toe (laat op het vuur staan).
  5. Roer regelmatig en voeg peper ennootmuskaat toe
  6. Blijf regelmatig roeren tot de melk net begint te koken. Normaal heb je nu een papachtige massa
  7. Haal van het vuur en roer er de kaas onder. Die smelt nu weg en je saus is klaar.
De rest
  • 4 stronkjes witloof (of 2 heel grote)
  • 4  sneden hesp (= ham)
  • peper
  • een beetje boter
  • een klein glaasje water
  • 30 gr blauwe kaas (optioneel)
  • 20gr geraspte kaas (of 50gr als je geen blauwe kaas gebruikt)
  1. Verwarm de oven voor op 200C
  2. Was het witloof en snij met een mesjes onderaan het binnenste kegeltje weg
  3. Smelt de boter in een pan en leg er het witloof in. Kruid met wat peper
  4. Giet er water over todat ze in een bodempje water staan. Zet een deksel half op de pan en laat stoven.
  5. Draai na ongeveer 8 minuten het witloof om (voeg water toe als het te droog begitn te worden en het witloof echt bakt) en kruid terug met peper
  6. Laat nog ongeveer 8 minuten stoven.
  7. Haal van het vuur en laat uitlekken in een vergiet. (ik begin hier eigenlijk pas met de kaassaus te maken en zet hier pas de oven op)
  8. Als het witlof uitgelekt is  kan je het eventueel nog zachtjes uitknijpen om het laatste water eruit te halen.
  9. Rol elk stronkje in een snede hesp en leg zo in een ovenschaal.
  10. Giet er de kaassaus over 
  11. Verdeel er de blauwe kaas en de geraspte kaas over en zet ongeveer 15 minuten in de oven.
  12. Haal uit als er een lekker korstje op ligt.
  13. Smakelijk
OPMERKING:
  • lekker met aardappelpuree
  • Of nog lekkerder en zelfs makkelijker:  Schil en was aardappels. Snij ze in kleine blokjes en kook ze gaar. Verdeel ze rond de witloofstronkjes en giet er dan de kaasssaus over.
  • Je kan dit ook met pasta ofzo eten maar ik vind aardappelen in de kaassaus het lekkerste
  • Geen fan van varkensvlees? Ook lekker met sneden kipfilet.    

3 opmerkingen:

  1. Bij mij werd het na lang volhouden hesp met kaassaus, gij had vast een betere opvoeding! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op vlak van groenten eten was ik een gemakkelijk kind. (de andere thuis waren meer de viesneuzen). Vlees ging er bij mij moeilijker in. Maar dan was ik een goedkoop kind als ik maar een kwart biefstuk opat ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...