donderdag 13 maart 2014

Eco -scheren

OPGELET: geen blogbericht over eten ;-)

Nu het zonnetje begint te schijnen is het misschien tijd om je benen rokjes-zonder-panty-proof te maken of je oksels klaar te maken voor de zomer. En ecologisch denken wil niet zeggen dat we geitenwollen sokken met halve oerwouden moeten worden. 

DUS: zo groen mogelijk en goedkoop scheren. (geen idee of harsen ofzo groener is eigenlijk)


Ik scheer mijn benen altijd met mesjes. Geen elektriciteit nodig en makkelijk mee te nemen. Ik heb zelf al jaren een Venus en het voordeel is dat je overal de mesjes kunt kopen zonder dat je een nieuw handvatje nodig hebt. Dus enkel de mesjes zijn afval.


Als je scheerschuim wil kopen zit het meestal in van die grote bussen onder druk. Veel afval dus.Maar waarom? Toen ik als puber begon met mijn benen te scheren had ik weinig zin om mijn beperkte zakgeld in iets saai als scheerschuim te steken. Dat moest toch goedkoper? Zonder schuim ging niet echt vlot merkte ik. Wel eens voor een enkele keer maar niet als standaard. Dus gebruikte ik gewoon douchegel. Die was er standaard in huis en dus gratis. En dat lukte perfect.
Later heb ik wel eens een bus scheerschuim gekocht maar ik vond dat maar onhandig. (Met natte handen een metalen bus bedienen is niks voor mij) en ik heb die dan maar cadeau gegeven aan mijn zus. En bleef ik douchegel gebruiken

Douchegel is echter niet zo milieuvriendelijk en ik heb stap voor stap de douchegel en de handzeep in mijn huis vervangen door stukjes Marseillezeep, die is biologisch afbreekbaar. Dus i.p.v. scheerschuim op mijn benen (of andere lichaamsdelen) te smeren maak ik mijn handen + benen nat en wrijf dan een paar keer met de zeep door mijn handen tot die wat schuimen. Dat schuim smeer ik op een been (de ervaring heeft me geleerd dat echt de zeep over je benen wrijven iets onhandiger is, zeker als je in een natte douche staat). Voila: goedkoop en ecologisch scheerschuim en weer meer plaats in je badkamerkastje.

Wat ik al eens heb gemerkt bijvoorbeeld bij vriendje (als hij zijn baard scheert, niet zijn benen) is dat sommige mensen hun scheermesje afspoelen onder een lopende kraan. Vriendje had eerst de kraan zelfs non stop openstaan bij het scheren maar dat heb ik hem gelukkig al afgeleerd. Wat makkelijker is en minder water verbruikt en minstens evengoed werkt: een bekertje water. En ipv je scheermesje uit te spoelen onder de kraan roer je dat gewoon in het bekertje water, zo gebruik je maar een bekertje water per scheerbeurt en geen liters.

Ik ben iemand die geen last heeft van droge huid ofzo (of beter gezegd: ik heb het misschien wel maar ik besteed er geen aandacht aan). Ik heb voorlopig nog bodybutter van de bodyshop die k af en toe gebruik na het scheren maar vaker vergeet

Samenvatting: Gebruik duurzame zeep ipv scheerschuim en spoel je mesje uit in een bekertje ipv onder een lopende kraan.


7 opmerkingen:

 1. Ik scheer droog maar dat is een heel verhaal :) hoe eco is biologisch afbreekbare marseillezeep? Zitten daar schuimmiddelen in? Enig idee?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van die schuimmiddelen weet ik niet. Wat ik wel weet is dat we vroeger op een kampplaats wel Marseille zeep mochten gebruiken maar geen andere zeep omdat die laatste voor vervuiling zorgde. Aleppozeep is duurzamer omdat in marseillezeep palmolie zit en dat is niet zo duurzaam (ontbossing bijvoorbeeld)

   Verwijderen
  2. Aha! Super iets bijleren met een herinnering aan vast :) dan heb je nog zeepnoten die op zich super lijken maar die komen van zo ver

   Verwijderen
 2. Ik smeer na het scheren mijn benen in met een beetje kokosolie. Dat maakt ze lekker zacht.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd leuk om te lezen dus bedankt dat je er even de tijd voor neemt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...